Zpět na hlavní obsah
Strava

Jak na jarní detox organizmu, který vydrží po celý rok? 

Jak na jarní detox organizmu, který vydrží po celý rok? 
Jakub Mily
Autor a expert6 let Ago
Zobrazit profil Jakub Mily

 

Začalo období jarních detoxů a co jsem tak pátral na internetu, tak Neera detox je jedním z velmi oblíbených typů detoxikace organizmu, kterým můžeš vyčistit svoje tělo. Je to vcelku lákavá představa. Celý rok zanášíš svoje tělo toxiny, špatným jídlem, alkoholem, cigaretami a detox slibuje, že tě toho všeho zbaví a odpustí ti všechno, co jsi na svém těle napáchal(a). Všechno smaže a začínáš od začátku s čistým štítem. Je to tak? Jak skvělej je to pocit? Zní to naprosto skvěle.

Otázkou je, zda to tak opravdu funguje. Já jsem se rozhodl popsat detox tak, jak bych ho udělal já podle mých nejlepších zkušeností. Podle mě je to ten nejlepší a nejjemnější detox, který bude mít maximální účinek působení.

Jdeme na to.
  1. V první řadě budeš potřebovat zajít do krámu a nakoupit si ovoce a zeleninu, kterou máš rád(a). Pouze s tím rozdílem, že tentokrát si jí nakoupíš 2x tolik, než je běžné. Předpokládám, že běžně zelenině a ovoci moc nedáš.
  2. Teď se zamysli, co je ve tvém jídelníčku to největší zlo. Neuvažuj pouze racionálně (co by se nemělo jíst), ale zkus se i zamyslet, po kterém jídle ti je těžko, nafukuje tě a uspává.
  3. Další den udělej rozhodnutí. Zkus potraviny z bodu 2 vyřadit a nahraď je ovocem a zeleninou, aby porce jídla byla pořád stejná, né-li větší. Pokud se těchto potravin nedokážeš zbavit úplně, zkus je omezit na polovinu.
  4. Zkus vždy na 2 porce zeleniny, přidat 1 porci ovoce. Takže když si dáš dvě hrsti zeleniny, můžeš přidat jednu hrst ovoce.
  5. Začni svým vlastním tempem. Ze začátku přidej dvě porce zeleniny a jednu ovoce, až časem zvládneš čtyři porce zeleniny a dvě porce ovoce.
  6. Rozlož si ovoce a zeleninu na celý den.
Víš v čem je to tajemství?
  1. Tvoje tělo má úžasnou schopnost se detoxikovat samo. Ale pokud začneš jíst ovoce a zeleninu, dostaneš do sebe látky, které přirozeně podporují funkci detoxikačních orgánů.
  2. Tím, že jsi začal(a) jíst ovoce a zeleninu a omezil(a) potraviny, které jsi vybral(a), pak tím pravděpodobně snížíš i svůj kalorický příjem a to ti pomůže zhubnout. Hubnutí samo o sobě způsobí vyplavení toxinů, které se ukládají mimo jiné i v tukové tkáni.
  3. Ovoce a zelenina obsahuje vlákninu, která na sebe váže odpadní látky v tvých střevech a pomáhá ti je z těla dostat co nejrychlejší cestou ven.
  4. Tím, že jsi vyřadil(a), nebo omezil(a) potraviny, které ti nedělají dobře a nebo víš, že jsou tvým kamenem úrazu (většinou jsou to velmi tučné, slané, nebo sladké zpracované polotovary) svému tělu ulevíš od dalšího "zanášení" organismu a tělu tím zásadně ulevíš.
Má to jen jeden háček.

Zapomněl jsem napsat, jak tahle "kůra" trvá dlouho. Takhle bys měl(a) pokračovat dalších 365dní v roce, až do konce tvého života. Protože jakmile přestaneš, tělo se zase "zanese" a budeš tam, kde jsi skončil(a).

Účelem tohoto článku je, abysis uvědomil(a), že pokud chceš mít ve svém těle "čisto", pak musíš v těle nastolený pořádek udržovat. Je to stejné, jako když si po roce uklidíš totálně zaneřáděný byt a druhý den bys do něj vlezl(a) v zablácených botech. Taky to neuděláš. Tak to nedělej ani svému tělu.

A co se týče Neera detoxu? Je to stejné, jako když si na ten úklid bytu pozveš úklízečku. V tom lepším případě ti uklidí a shrábne prachy a nebo v tom horším jenom shrábne ty prachy. Problém ale je, že ty se díky uklízečce nikdy nenaučíš uklízet.

Chci abyses teď zamyslel(a) nad tím, co ti dává větší smysl. Jestli to se svým tělem myslíš opravdu vážně a nebo si chceš jen koupit dobrý (falešný) pocit z toho, že jsi pro svoje tělo něco udělal a dál pokračoval s jeho pomalým ničením.

Buď se podíváš pravdě do očí a nebo si budeš lhát do kapsy, že je všechno v pořádku. Volba je na tobě.

Naše články slouží k informativním a vzdělávacím účelům, v žádném případě neslouží jako zdravotní rady. V případě nejasností v užívání doplňků stravy a suplementů nebo v případě radikální změny Vašich stravovacích návyků, se nejdříve poraďte s odborníkem na zdraví nebo kvalifikovaným nutričním poradcem.

Jakub Mily
Autor a expert
Zobrazit profil Jakub Mily
Jakub Milý se již řadu let věnuje naturální kulturistice a funkčnímu tréninku na profesionální úrovni. Je úspěšným absolventem Precision Nutrition akademie. Je taktéž zakladetelem projektu Jdidosebe.cz, který má za cíl lidi naučit se správně hýbat, získat zpět svou kondici, nabrat svalovou hmotu a vyznat se ve svém těle, co se týče výživy. Jakubovými klienty jsou nejčastěji lidé z korporátu, kterým sám opustil naplno v roce 2016. Jakub se aktivně podílí na obsahu blogu pro Myprotein a vice informací o něm naleznete na jeho webu: http://jdidosebe.cz/o-mne/ Ve svém volném čase se věnuje především své manželce a synovi. Je velkým milovníkem jídla, které rád samozřejmě jí, studuje a sleduje psychologické aspekty konzumace jídla.
myprotein