Zpět na hlavní obsah
Recepty

Plněné papriky hovězím a bulgurem | Jídla zlepšující náladu

Plněné papriky hovězím a bulgurem | Jídla zlepšující náladu
Lauren Dawes
Autor a expert3 let Ago
Zobrazit profil Lauren Dawes
Abychom oslavili měsíc mentálního zdraví tento říjen, podívali jsme se na nejlepší potraviny zlepšující náladu a vytvořili jsme lahodná jídla, která pomohou dodat výživu nejen vašemu tělu, ale i vaší mysli. 1Podívejte se také na tento článek: 5 snadných způsobů, jak se projíst ke štěstí.

Pravděpodobně jste zvyklí na to, že vám lidé říkají, abyste vyřadili sacharidy, že? Nehledě na to, jakou špatnou pověst občas sacharidy mají, ve skutečnosti hrají velmi důležitou roli ve zlepšování naší nálady a chování.

Jezení sacharidů spouští vstup tryptofanu do mozku, což následně podporuje pocit pohody. To je proto, že tělo využívá tryptofan k tvorbě serotoninu, který hraje klíčovou roli v udržování zdravého spánkového cyklu a stabilní nálady. 2 Vždycky jsme věděli, že existuje důvod, proč se po talíři těstovin cítíme tak nepřemožitelně…

Tenhle jednoduchý recept na plněné papriky je perfektním způsobem, jak do sebe dostat zdravou porci sacharidů s nízkým glykemickým indexem, jelikož jsou plné bulguru, což je celozrnná obilovina, která obsahuje vysoké množství vitamínů, minerálů a vlákniny. Také mají slušnou porci bílkovin díky lahodné náplni z hovězího masa – ideální pro doplnění denní dávky.

Vychutnejte se je rovnou – štědře posypané strouhaným čedarem – nebo si je rozdělte do krabiček.

Počet porcí: 3

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=uIvz5CDXY8Y&feature=emb_logo

Ingredience

  • 3 velké papriky
  • 1 cibule (najemno nakrájená)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 500g libového hovězího
  • 1 lžíce bylinek
  • 1 lžíce rajčatového pyré
  • Sůl a pepř
  • 200g bulguru
  • 400ml zeleninového vývaru
  • Čerstvá pažitka
  • Strouhaný čedar (podle chuti)

Postup

  1. Předehřejte troubu na 200 stupňů.
  2. Umyjte a rozpulte papriky a zbavte semínek. Dejte je na plech (otevřenou stranou nahoru), pokapejte trochou olivového oleje a posypte špetkou soli a pečte 10 minut. Vyndejte z trouby a nechte vychladnout. Nechte troubu zapnutou, ale teplotu snižte na 180 stupňů.
  3. Mezitím si opečte nakrájenou cibuli, dokud nezměkne. Pak přidejte mleté hovězí a vařečkou rozdělte na malé kousky. Opékejte 5 minut za stálého míchání.
  4. Ochuťte solí a pepřem, přidejte sušené bylinky a vmíchejte rajčatové pyré.
  5. Přidejte propláchnutý bulgur, dobře promíchejte a pak přidejte zeleninový vývar. Snižte teplotu a nechte probublávat 10 minut, dokud bulgur nenatáhne všechnu tekutinu.
  6. Každou papriku naplňte směsí a dejte na plech.
  7. Pečte 10 minut na 180 stupňů.
  8. Podávejte ihned posypané štědrou porcí strouhaného sýra a čerstvou pažitkou.

Reference

  1. Jacka, F. N., O’Neil, A., Opie, R., Itsiopoulos, C., Cotton, S., Mohebbi, M., … & Brazionis, L. (2017). A randomised controlled trial of dietary improvement for adults with major depression (the ‘SMILES’trial)BMC medicine15(1), 1-13.
  2. Spring, B., Chiodo, J., & Bowen, D. J. (1987). Carbohydrates, tryptophan, and behavior: A methodological reviewPsychological Bulletin102(2), 234.

Nutriční informace

Na jednu porci

Kalorie 464kcal 157 kalorií z tuku
% Doporučeného denního množství *
Tuky 17.4g 27%
Sacharidy 30.6g 10%
Bílkoviny 39.6g 79%
Lauren Dawes
Autor a expert
Zobrazit profil Lauren Dawes

Lauren vystudovala anglickou literaturu a pochází z jihu. Miluje plavání, během uplynulých let objevila sílu tréninků se zátěží a má mnoho prostoru pro zlepšení ve svých každotýdenních hodinách Hot jógy.

O víkendech většinou peče nebo jí nějaký brunch a užívá si každý nový recept se svými spolubydlícími - hlavně od té doby, co se zbavila studentských návyků jako například života na těstovinách. Především však věří v udržování rovnováhy mezi tréninkem a sociálním životem.

Zjistěte víc o zkušenostech Lauren zde.

myprotein