Zpět na hlavní obsah
Doplňky stravy

Suplementy maximalizující tréninkové výsledky

Suplementy maximalizující tréninkové výsledky
Alice Pearson
Autor a expert8 let Ago
Zobrazit profil Alice Pearson

Vítejte v mém dalším článku zaměřeného na doplňky výživy neboli suplementaci, která přispívá ke správnému chodu organismu během dne.

Doplňky se používají po celém světě jako legální cesta k usnadnění doplnění živin ve stravě, hlavně ve sportovní oblasti.

Obsah bude rozdělen na celkem tři kapitoly:

  • Seřazení suplementů dle důležitosti.
  • Jednotlivý popis a účinky.
  • Časový rozvrh dávkování suplementace.

Suplementy, které jsem zde uvedl, by měly přispět na Vaše celkové zdravý, vzhled, spalování tuků, růstu svalů, regeneraci a výkonnost při trénincích.

V doplňcích výživy hledáme především doplnění ochuzeného jídla, které přes den jíme o potřebné minerály, vitamíny, oleje atd... Proč ochuzeného jídla? Protože kvůli velkovýrobě potravin a snaha různých řetězců vyrobit potraviny za co nejmenší cenu a co nejrychleji, nastupují možnosti genetické úpravy potravy, různé postřiky atd... To samozřejmě ubírá naším potravinám na kvalitě o živiny a životu prospěšné látky. Tím tedy z praktického hlediska není možné získat doporučené denní dávky z konzumované potravy.

A v tuto chvíli nastupují suplementy, které by nám měli s tímto problémem pomoci. Mějte ale na paměti, jestliže si nemůžete nějaké doplňky výživy z finančního nebo nějakého jiného důvodu koupit, neznamená, že se Vám kvůli tomu organismus zhroutí nebo svaly neporostou...!

Seřazení suplementů dle důležitosti

  1. Magnesium
  2. Sportovní multivitamin s minerálem
  3. Proteinový suplement
  4. Zinek
  5. Omega 3
  6. Hydrolyzát nebo BCAA (na pre-workout nápoje)

Magnesium

Magnesium neboli Hořčík je nepostradatelný téměř pro všechny procesy, které v lidském těle probíhají. Udržuje buňky zdravé a zpomaluje jejich stárnutí a odumírání. Podílí se na transportu cukrů do buněk a zlepšuje využití kyslíku v nich. A protože buňky jsou základními stavebními kameny organismu, jejich zdraví se promítá i do celkového zdraví a kondice člověka.

Magnesium | Myprotein.cz

Mnoho lidí ho má v dnešní době velký nedostatek. S rostoucím stresem během dne (psychickým, fyzickým včetně toho z usilovného tréninku) obrovsky stoupá jeho spotřeba a právě jeho nedostatek způsobuje psychické problémy, špatnou regeneraci a zvýšenému kortizolu a tedy i snížený testosteron.

Když si to shrneme v jednom odstavci hořčík pomáhá proti bolestem hlavy (dokáže podporovat správný tok krve v krevním řečišti), při sportu (tvorba energie), srdeční činnost (klesá pravděpodobnost vysokého krevního tlaku a srdečních arytmií, rozšiřuje cévy), působí antistresově, antitoxicky, protialergicky, reguluje svalovou a nervovou rovnováhu, pomáhá správné funkci imunitního systému a mnoho dalších pozitivních vlivů, které by se vešli do jednoho samostatného článku.

Naopak při jeho nedostatku se projevu řadou příznaků, od zvýšené nervozity, svalových křečí, nespavosti a po bušení srdce, lámání nehtů nebo padání vlasů ale kromě toho může stát za vznikem sklerózy, otylosti nebo aterosklerózy, narušuje činnost nadledvin i sexuální touha může být zapříčiněná nedostatkem hořčíku.

Jestli trpíte některým zde vyjmenovaným příznakem doporučuji Vám tento doplněk stravy zakoupit a začít co nejdříve užívat.

Já osobně používám Magnesium Citrate cože je sypká forma nebo si můžete zakoupit přípravek Zinek and Magnesium to je tabletová forma i se zinkem.

Sportovní multivitamín s minerálem

Pokud chcete, aby cvičení byla zábava pro Vás i vaše tělo je multivitaminový doplněk zcela nezbytný.

Kvalitní sportovní multivitamin s minerálem tvoří základy, po jejichž vybudování teprve můžete stavět dále. Zvyšuje příjem vitamínů a minerálů a zaplňuje případné nedostatky v běžné stravě, zlepšuje náš imunitní systém, obsahuje antioxidační látky a celkově podporuje zdravý oběhový systém.

Jako vždy je na trhu celá řada doplňků já doporučím Alpha Men.

Proteinový suplement

Ať již hledáte něco na malé svačiny nebo jenom chcete zvýšit příjem bílkovin během dne je pro Vás proteinový doplněk stravy to pravé.

Správný proteinový suplement nejenže doplňuje potřebné bílkoviny, ale také zlepšuje imunitu a zdraví. Bílkoviny obecně slouží pro řadu tělesných dějů, které musí být správně zajištěny a pomáhají s regenerací náročných tréninků.

Protein | Myprotein.cz

Hledejte protein z aspoň z 80% nebo větším obsažených bílkovin. Neřiďte se vzhledovými faktory doplňku čím více psaní, obrázků kulturistů atd... nás má jenom odradit od kvalitního výběru, ostatně jak se říká v jednoduchosti je síla.

Podezřele levný protein = špatný protein. Už jenom z laického pohledu je jasné že když je cena proteinu 200Kč za 2,5kg je něco špatně. Kvalitní protein se dá sehnat od 500Kč a výše za 1kg a jeden tu hned doporučím. Já používám nejvíce syrovátkové proteiny a především Impact Whey Protein nebo Impact Native Whey 95.

Zinek

Druhý nejdůležitější minerál v našem organizmu, který má většina sportujících lidí deficit.

Tato minerální látka se vyskytuje v celém našem těle, je nezbytný pro zajišťování základních funkcí, jako je trávení, reprodukce a růst.

Zinek je esenciální složkou více než 100 enzymů, které se podílí na trávení a využití tuků, bílkovin a sacharidů a je úzce spojen s produkcí energie v organismu. Podporuje rovněž imunitní systém, zlepšuje stav pleti a zejména tvorbou testosteronu.

Omega 3

Neboli rybí tuk je další doplněk stravy, který nám přispívá k nedostatku esenciálních mastných kyselin EPA a DHA a bývá třetím největším problémem sportujících lidí.

Většina potravy je bohatá na Omega 6 a Omega 9 mastné kyseliny a pokud nejsou v hodném poměru k Omega 3, vede to k horší funkci všech orgánových systémů.

Omega 3 | Myprotein.cz

Protože jsou v potravě obsaženy málo a jsou esenciální, tělo si je neumí vyrobit samo tak je potřeba doplňovat je v podobě suplementu.

Omega 3 mastné kyseliny mají klíčový význam pro správnou činnost mozku, růst, vývoj a mohou snižovat riziko kardiovaskulárních chorob. Mají protizánětlivé účinky.

Naopak jejich nedostatek zahrnuje únavu, špatnou paměť, suchou kůži, srdeční problémy změny nálad, deprese...

Hydrolyzát nebo BCAA (na peri-workout nápoje)

Toto je jen taková třešnička pokud byste vůbec nevěděli co si namíchat za dobrotu při tréninku. Já používám BCAA a Hydrolyzovaný kasein, který chrání při tréninku naši pracně vydřenou svalovou hmotu a udržují nám zásoby glykogenu. Pomáhají nám také v růstu svalů a regeneraci. Doporučím Peptopro a aminokyseliny BCAA

Časový rozvrh dávkování doplňků výživy

Časový rozvrh je naplánování dávek suplementů, abychom je dokázali využít co nejefektivněji. Toto je pouze informativní časový plán, který můžete použít jako inspiraci nebo si ho vůbec nevšímat a řídit se doporučeným dávkováním od výrobce suplementů, nebo si jej naplánovat podle vašeho času nebo denního plánu.

Je tu ale jedna výstraha a to platí pro užívání Magnesia a Zinku, protože se váží na stejné receptory v těle a proto je dobré si dát třeba Magnesium hodinu před spaním a Zinek těsně před ulehnutím. Zkuste dodržovat časovy odstup zhruba 30-60 minut od sebe.

  1. Snídaně (po probuzení): Vaše snídaně +1 tbl. Multivitamin ½ odměrky Magnésia 2 tbl. Omega 3
  2. Oběd: Váš oběd + 1 tbl. Multivitamin
  3. Trénink: 15 – 25g hydrolyzovaného proteinu smíchat s 400ml vody nebo 10g BCAA smíchat z 700ml vody ½ odměrky Magnesia (v tréninkové dny)
  4. Večeře: Vaše večeře+ 1 tbl. Multivitamín 2 tbl. Omega 3 ½ odměrky Magnesia (mimo tréninkové dny)
  5. Hodinu před spaním: ½ odměrky Magnesia 2 tbl. Omega 3 2 tbl.

Naše články slouží k informativním a vzdělávacím účelům, v žádném případě neslouží jako zdravotní rady. V případě nejasností v užívání doplňků stravy a suplementů nebo v případě radikální změny Vašich stravovacích návyků, se nejdříve poraďte s odborníkem na zdraví nebo kvalifikovaným nutričním poradcem.

Alice Pearson
Autor a expert
Zobrazit profil Alice Pearson

Alice Pearson je UKVRN registrovaná nutriční specialistka and UK Anti‐Doping akreditovaná poradkyně, která obdržela bakalářský titul v oboru Výživa a magisterský titul v oboru Sportovní výživa. Zabývá se užíváním sportovních doplňků stravy pro zlepšení zdraví, fitness a sportovního výkonu. Alice má zkušenosti s prací jak s amatérskými tak elitními sportovci, včetně posytování nutriční podpory Tranmere Rovers FC a Newcastle Falcons Rugby Club. Její výživové rady jsou vždy podpořeny vědeckým výzkumem, který pravidelně čte a neustále se profesně vyvíjí a učí. . Ve svém volném čase miluje Alice cestování, chození do posilovny a čtení dobrých knih. O příběhu Alice se dočtete více zde

myprotein