Zpět na hlavní obsah
Doplňky stravy

Nutriční specialistka vysvětluje, který protein je pro vás ten pravý

Nutriční specialistka vysvětluje, který protein je pro vás ten pravý
Monica Green
Autor a expert2 let Ago
Zobrazit profil Monica Green

Najít ten správný proteinový prášek může být trošku jako najít toho správného životního partnera. Někdy musíme prostě zkoušet, než najdeme to správné.

Protein musí podporovat vaše cíle, hodit se do vaší diety a skvěle chutnat. A všechny proteiny si nejsou rovny – některé mají kompletní profil aminokyselin, některé jsou vhodné pro lidi s intolerancí laktózy a některé obsahují přidané vitamíny a minerály.

Nebylo by proto skvělé, kdyby vám někdo prostě dal ten správný protein pro vás, a vy jste tak nemuseli zkoušet?

Dobrá zpráva – Myprotein technologická specialistka Katie Brown je tu proto, aby udělala přesně tohle. Tady je její rada, jak si vybrat ten nejlepší proteinový prášek.

https://www.youtube.com/watch?v=ehtwRITE_1o&feature=emb_logo

Kolik bílkovin potřebujete?

Doporučení pro dospělé je 0,75g bílkovin na kilogram tělesné váhy denně. To je zhruba 55g pro průměrného sedavého muže a 45g denně pro sedavou ženu. Doporučení se zvyšuje se zvyšující se mírou aktivity.

Impact Whey Protein

Nepůjdeme do technických detailů (protože je to docela matoucí), ale vysvětlení Katie, co syrovátkový protein je, mluví vcelku za vše.

„Syrovátka je přirozený vedlejší produkt z mléka a syrovátkové proteiny se z ní izolují během filtrace.“

A syrovátka je základním proteinem z dobrého důvodu – je skvěle stravitelná, má kompletní profil aminokyselin a optimální dobu absorpce.

Syrovátkový protein má až 20g bílkovin na porci a je nízkotučný s nízkým obsahem cukru a má okolo 100 kcal. Je skvělý pro všechny typy tréninku – pokud nabíráte hmotu, prostě přidejte extra shake denně.

Impact Whey Isolate

Syrovátkový izolát je skvělou volbou pro ty, kteří chtějí využít všech benefitů profilu aminokyselin syrovátky a její vysoký obsah bílkovin, ale bez pár extra gramů tuku.

Syrovátkový izolát prochází důkladnější filtrací než koncentrát, což znamená, že většina tuku a laktózy je odstraněna během tohoto procesu.

Každá porce má pod 100 kcal, takže se více hodí pro ty, kteří chtějí navýšit příjem bílkovin, pokud zrovna hubnou.

Clear Whey

Nejšťavnatější možnost ze všech.

Vyrobený z vysoce kvalitního hydrolyzovaného syrovátkového izolátu, má všechny benefity kompletního profilu aminokyselin a vysoký obsah bílkovin, zatímco je lehký a osvěžující.

Ideální na léto a pro všechny, kteří mají problém vypít krémový shake před nebo po tréninku.

Veganská proteinová směs

Pokud jste někdy zkoušeli veganskou stravu, možná pro vás bylo těžší dosáhnout požadovaného denního množství bílkovin.

Veganská proteinová směs kombinuje hrachový protein, protein z hnědé rýže a konopný protein, což vytváří kompletní profil aminokyselin, a to s tím, že jde o zcela rostlinný protein.

Má na porci 110 kalorií, 22g bílkovin a krémovou a jemnou strukturu.

Pokud nechcete směs, můžete si pořídit konopný a hrachový protein a protein z hnědé rýže také samostatně.

Weight Gainer

Že neuhodnete, k čemu se tenhle hodí nejvíc?

Pokud chcete nabrat hmotu, potřebujete spoustu kalorií a spoustu bílkovin. Náš Weight Gainer obsahuje 30g bílkovin na porci a přes 50g bílkovin, což navýší váš příjem bílkovin i kalorií najednou.

Kolagen

Trošku méně obvyklý protein, jehož funkce není podpora růstu svalů, ale podpora jiných tkání v těle, ačkoliv svaly podpoří také.

Kolagen je rozkládán, jak stárneme, takže přidáním suplementu do stravy pomůžeme udržet vyšší hladiny kolagenu.

Náš Kolagen obsahuje 18g bílkovin a podporuje vlasy, pokožku, nehty, klouby, kosti a svaly.

Co si z článku odnést

Víme, že svět proteinů může být matoucí a někdy prostě příliš. Ale jakmile najdete ten správný protein pro vás, nebudete litovat. Ať už preferujete lehčí, šťavnatější shake nebo chcete jen nabrat hmotu a nemáte tolik času na přípravu jídla, máme něco pro každého.

Naše články slouží k informativním a vzdělávacím účelům, v žádném případě neslouží jako zdravotní rady. V případě nejasností v užívání doplňků stravy a suplementů nebo v případě radikální změny Vašich stravovacích návyků, se nejdříve poraďte s odborníkem na zdraví nebo kvalifikovaným nutričním poradcem.

Monica Green
Autor a expert
Zobrazit profil Monica Green
myprotein