Zpět na hlavní obsah
Strava

Proč jsou ovesné vločky ultimátním snídaňovým jídlem

Proč jsou ovesné vločky ultimátním snídaňovým jídlem
Nela Hoskovcova
Autor a expert15 dnů Ago
Zobrazit profil Nela Hoskovcova
Ovesné vločky jsou nejen úžasně všestrannou snídaňovou potravinou, ale jsou také úžasně výživné. V tomto článku se podíváme na to, proč tomu tak je.Pojďme na to.

https://www.youtube.com/watch?v=hQWi8a_lZQQ&embeds_referring_euri=https%3A%2F%2Fwww.myprotein.com%2F&source_ve_path=Mjg2NjY&feature=emb_logo

Co se stane, když budete každý den snídat vločky?

Ovesné vločky jsou stálicí v jídelníčku mnohých z nás už léta a to také právem – poskytují nám řadu mikroživin včetně manganu, folátu a zinku.Ačkoliv jsou zdrojem sacharidů, obsahují také více bílkovin než spousta jiných obilovin. Jsou formou komplexního sacharidu, což znamená, že jejich trávení trvá déle, díky čemuž energii uvolňují postupně.Když je spojíme se zdrojem bílkovin a zdravými tuky, jsou vločky vyváženou snídaní, která nás zaplní a uspokojí na delší dobu, zatímco nám dodá všechny potřebné živiny.

Proč jsou ovesné vločky ultimátní super-snídaní?

Zasytí vás na delší dobu

Existuje pár důvodů, proč jsou ovesné vločky skvělou potravinou vhodnou k snídani, pokud se chcete cítit sytí celé ráno.Zaprvé, vločky jsou zdrojem komplexních sacharidů, což znamená, že obsahují mnoho molekul jednoduchých sacharidů v řetězci, který tělo musí rozbít, aby se mohla energie vyplavit do krve.Proto jejich trávení trvá déle a stejně tak energie z nich. Když je spojíme se zdrojem bílkovin a zdravých tuků, můžeme trávení zpomalit ještě víc, což znamená, že je pravděpodobnější, že se budete cítit sytí.

Obsah vlákniny

Vláknina v ovesných vločkách zůstává nedotčená při průchodu tělem a absorbuje vodu, což může přidat pocitu sytosti.Studie také ukázaly, že typ vlákniny, který vločky obsahují – beta-glukan – může podpořit uvolňování peptidu YY – hormonu, který je produkován jakožto odpověď na proces jedení a signalizuje plnost.

Mohou pomoci ulevit a předejít zácpě

Vláknina je typ sacharidů z rostlin, který se v těle nestráví. Absorbuje vodu, což napomáhá hladkému průchodu tělem, zatímco absorbuje odpadní produkty jako cholesterol (o tom více později!) a odstraňuje je z těla.Ovesné vločky obsahují 4g vlákniny na 40g porci.Rozpustná vláknina v ovesných vločkách absorbuje vodu a vytváří gel, který přidá objem stolici, což ji může změkčit a ta je díky tomu snadněji odstraňována z těla. Studie ukazují, že zařazení vlákniny do stravy může zlepšit symptomy u lidí s chronickou zácpou.

Mohou podpořit vyváženou hladinu cukru v krvi

Je normální, že se hladina cukru v krvi po jídle zvýší, ale když se zvýší příliš rychle, pocítíte instantní příval energie následovaný náhlým poklesem. Díky tomu se můžeme cítit hladoví, unavení a podráždění.Ovesné vločky se tráví pomalu, takže energie se do krve uvolňuje postupně, což předchází náhlým výkyvům.

Pravidelná konzumace vloček může podpořit zdravou hladinu cholesterolu

Ovesné vločky obsahují typ vlákniny známý jako beta-glukan, který prokazatelně snižuje hladinu LDL cholesterolu (neboli „špatného“ cholesterolu) v krvi. Studie ukazují, že pouhé 3g beta-glukanu denně mohou pomoci snížit hladinu LDL cholesterolu.Abyste si to dokázali lépe představit, 40g ovesných vloček obsahuje zhruba 2g beta-glukanu.

Mohou podpořit zdraví srdce

Stejně tak jako vločky podporují zdraví srdce tím, že snižují hladinu LDL cholesterolu, obsahují také antioxidanty, které chrání srdce.Antioxidanty jsou sloučeniny, které pomáhají neutralizovat volné radikály v těle, což může pomoci chránit proti chronickým onemocněním, jako je srdeční choroba.

Podporují zdravý zažívací a imunitní systém

Jak jsme zmínili výše, vločky jsou zdrojem rozpustné vlákniny, která může podpořit pravidelnost střev a předejít zácpě, což udržuje zdraví našeho zažívacího systému.Beta-glukan, typ vlákniny v ovesných vločkách, je také považován za prebiotikum, což znamená, že pomáhá krmit „dobré bakterie“ ve střevech.To také pravděpodobně podporuje imunitu, jelikož existuje spojení mezi hladinou zdravých bakterií ve střevech a zdravím imunitního systému.

Co si z článku odnést

Ovesné vločky jsou nejen nabité živinami na podporu našich cílů, ale jsou také nesmírně všestranné. Existuje spousta způsobů, jak můžeme vločky do naší stravy zahrnout, abychom mohli čerpat jejich mnohé benefity, tak to určitě vyzkoušejte.

Naše články slouží k informativním a vzdělávacím účelům, v žádném případě neslouží jako zdravotní rady. V případě nejasností v užívání doplňků stravy a suplementů nebo v případě radikální změny Vašich stravovacích návyků, se nejdříve poraďte s odborníkem na zdraví nebo kvalifikovaným nutričním poradcem.

Nela Hoskovcova
Autor a expert
Zobrazit profil Nela Hoskovcova
Nela je původem z Vysočiny, ale žije a pracuje ve Velké Británii, kde také vystudovala BSc (Hons) v oboru Sport, Exercise and Nutrition a následně MSc v oboru Food and Nutrition. Je registrovanou specialistkou na sportovní výživu na Sport and Exercise Nutrition Register (SENr) pod British Dietetic Association. Kromě toho je také certifikovanou osobní trenérkou a fitness instruktorkou. Nela praktikuje výživu na plný úvazek a ve volném čase se věnuje klientům na osobním tréninku a vede skupinové fitness lekce, její nejoblíbenější je spinning. Sama sport a pohyb miluje a věnuje se mu od malička – přes cheerleading, aerobic a step aerobic se dostala k gymu, činkám a běhu, což jsou momentálně její oblíbené aktivity. Kromě toho ale miluje jídlo a nikdy nepohrdne procházkou do kavárny na dort a cappuccino.
myprotein