Recepty

Recept: Dýňový chlebíček

Kombinací dýně s tvarohem a rumovým aroma vykouzlíte úžasně vláčný a šťavnatý dezert lahodící nejen chuti, ale i oku. Bez okolků ho můžete naservírovat i těm, kteří nejsou zapálení do fitness stravy.

 

Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření/pečení: 30 minut
Počet porcí: 8

 

Nutriční hodnoty 8 porcí 1 porce
Energetická hodnota: 840 kCal 105 kCal
Sacharidy: 104 g 13 g
Z toho cukry: 16 g 2 g
Bílkoviny: 64 g 8 g
Tuky: 24 g 3 g

 

Ingredience

Základ

Dýňová vrstva

  •  300 g dýňového pyré
  • 250 g odtučněného tvarohu
  • 1 vejce
  • 1 lžička skořice (2 g)
  • 1 lžička rumového aroma (3 ml)
  • sladidlo bez kalorií (stévie, MyProtein sirup, MyProtein flavdrops apod.)

Ostatní

Postup

  1. Rozehřejte si troubu na 180 °C.
  2. Nejdříve připravte korpus smícháním všech ingrediencí.
  3. Těsto nalijte do formy ideálně na biskupský chlebíček (velikost 12 × 26 × 7,5 cm). Pro jistotu ji vymažte kokosovým olejem, ať pak chlebíček jednoduše vyklopíte.
  4. Pečte 10 minut.
  5. Mezitím připravte dýňovou vrstvu smícháním všech ingrediencí.
  6. Vzniklou hmotu ochutnejte, jestli je dostatečně sladká, případně doslaďte.
  7. Hmotu nalijte na předpečený korpus a pečte dalších 30 minut.
  8. Nechejte zchládnout, nožem přejeďte kolem okrajů formy, aby se případné připečené těsto odlepilo od formy, a pak vyklopte.

Poznámky

  • Dýňové pyré je třeba si připravit předem. Na typu dýně příliš nezáleží, zatím jsem ho zkoušela ze špagetové a z Hokaidó. Výhodou Hokaidó je, že se dá použít i se slupkou. Dýni lze tepelně upravit buď pečením v troubě nebo uvařit ve vodě. To je jednodušší, ale více se ničí vitamíny rozpustné ve vodě. Při pečení dýni rozpulte, vydlabejte semínka, dejte na pečící papír řeznou stranou dolů a pečte do změknutí dužiny (40 – 60 minut). Při vaření dýni rozčtvrťte, odstraňte semínka a uvařte ve vodě do změknutí (30 – 40 minut). Vyberte si způsob dle vlastní preference. Pak dužinu vydlabejte a rozmixujte úplně dohladka na pyré. Hokaidó můžete rozmixovat kompletně i se slupkou.V lednici vydrží pyré cca týden, ale lze ho i zmrazit. Ne všechny typy dýně si ale po rozmrazení zachovají správnou strukturu.
  • Rumové aroma lze nahradit i jiným, např. mandlovým nebo vanilkovým, ale právě rumové aroma tomu dodává skvělou chuť.
  • Chlebíček lze udělat i ve verzi s proteinem, stačí část mouky nahradit proteinem, doporučuji izolát, který oproti klasickému tak moc netvrdne, a doporučuji nahradit maximálně 30 % mouky, lze i více, ale čím více bude proteinu, tím bude chlebíček hutnější, tužší a méně chutný.
  • Lze udělat i čokoládovou verzi, stačí použít mleté ovesné vločky čokoládové, čokoládový protein a případně přidat 1 – 2 lžíce kakaa na vaření.
  • Místo instantních mletých ochucených ovesných vloček MyProtein můžete případně použít najemno rozemleté ovesné vločky, ale je třeba přidat sladidlo. Chuťově to ale nebude tak dobré, protože instantní mleté vločky MyProtein jsou ideálně oslazené i ochucené.
  • Místo špaldové mouky můžete použít i jiný typ celozrnné mouky, nicméně výsledek bude mít trochu jinou konzistenci i chuť.


Olga Bajková

Olga Bajková

Autor a expert

Ahoj všichni fandové MyProtein a fitness životního stylu, moje jméno je Olga, ale v on-line světě mě nejčastěji najdete po přezdívkou Bajola, pod kterou působím i pracovně hlavně jako grafický designér. Olga Bajková je profesionální fitness food blogger. Je úspěšnou absolventkou kurzu Praktické sestavování jídelníčku, Bolavá záda a Specialista pro fitness výživu po vedením Fitness Institut. Její obrovskou vášní jsou fit recepty, kterými příspívá na náš blog. Je zakladatelkou projektu Bajola – Fit bez diet, kde o ní můžete nalézt vice informací. Olgu můžete take sledovat na jejím instagramu: https://www.instagram.com/bajolafitcz/ Ve svém volném času se samozřejmě věnuje fitness, sportu a fotografování jídla a food stylingu. Zkoušela jsem pár diet, vč. sacharidových vln, ale výsledkem byly jen značné váhové výkyvy. Chtěla jsem najít způsob, jak konečně spatřit a konstantně udržet alespoň náznak sixpacku, a to s co nejmenší námahou a omezováním se. Klíč jsem objevila ve vlastní přípravě jídel a konzistenci cvičení. Řídím se heslem „Consistancy is the key“. A protože 80 % úspěchu je strava a já jsem velký gurmán, budu se na blogu MyProtein zaměřovat na recepty. Primárně jednoduché sladké recepty, protože miluju sladké, ale občas to budu prokládat i tradiční českou a italskou kuchyní transformovanou do fitness podoby. I přesto, že už nepraktuji počítání maker (IIFYM), budu u receptů uvádět i nutriční hodnoty. Doufám, že moje recepty vyzkoušíte a bude vám chutnat! ;-)


Olga si oblíbil/a...


S Myprotein ušetříte každý den! Podívejte se na naše aktuální slevy a slevové kódy... KUP TEĎ