Recepty

Recept: Dýňovo-hrachová polévka

Tato opravdu poctivá, hustá a sytá polévka je perfektní způsob jak konzumovat luštěniny. Ve spojení s dýní a kari vznikne tak lahodná chuť, že se budete oblizovat až za ušima, i když nejste zrovna fandové luštěnin. A pokud přidáte kuřecí maso a budete zakusovat celozrnné pečivo, nahradí tato polévka s přehledem i hlavní jídlo.

Doba přípravy: 30 minut
Doba vaření/pečení: 40 minut
Počet porcí: 6

 

Nutriční hodnoty 6 porcí 1 porce
Energetická hodnota: 1 080 kCal 180 kCal
Sacharidy: 198 g 33 g
Z toho cukry: 0 g 0 g
Bílkoviny: 68 g 11 g
Tuky: 8 g 1 g

Pozn.: Nutriční hodnoty jsou uvedeny bez kuřecího masa a semínek.

 

Ingredience

Základní suroviny

  • 500 g dýně
  • 250 g žlutého hrachu
  • 500 ml studené vody
  • 1 litr horké vody
  • 1 cibule (100 g)
  • 1 vrchovatá lžička kari
  • 1 lžička soli
  • ½ lžičky pepře
  • řepkový olej

Doplňkové suroviny

  • dýňová semínka
  • slunečnicová semínka

Postup

  1. Namočte přes noc hrách ve studené vodě a před přípravou z něj všechnu vodu slejte.
  2. Dýni umyjte, rozkrojte, vydlabejte dužinu se semínky a pak 500 g nakrájejte na kostky. Semínka nevyhazujte.
  3. Oloupanou cibuli nakrájejte najemno a orestujte ve velkém hrnci na trošce oleje.
  4. Přidejte dýni, hrách a kari a restujte asi 5 minut. Osolte a opepřete.
  5. Zalejte horkou vodou a vařte na nižším plameni asi 40 minut do úplného změknutí.
  6. Rozmixujte ponorným mixérem dohladka a případně dochuťte solí a pepřem.
  7. Před servírovaním dozdobte dýňovými a slunečnicovými semínky.

Poznámky

  • Použila jsem dýni Hokaidó, která má jemnou slupku, takže se nemusí odstraňovat. Lze použít i jiný druh dýně, ale budete ji muset nejdříve předpéct v troubě nebo uvařit ve vodě a pak oloupat.
  • Ze zbytku dýně si můžete připravit dýňové pyré na pozdější použití v jiných receptech. Dýni upečte v troubě asi 20 minut a pak rozmixujte dohladka. Pekla jsem ji společně s dýňovými semínky.
  • Dýňová semínka očištěte pořádně od dužiny a oddělte je od sebe. Vyložte plech pečícím papírem a semínka na ně rozprostřete, pokud možno tak, aby se nedotýkaly. Pečte v troubě na 170 °C asi 15 – 20 minut, ale kontrolujte je, ať nejsou na uhel.
  • Místo hrachu lze použít i čočku.
  • Pokud chcete polévku řidší, zalijte ji cca o 500 ml větším množstvím vody a dejte o něco více kari.
  • Pokud chcete mít polévku jako hlavní jídlo, dejte do ní ještě předem upečená a nakrájená kuřecí prsa a servírujte s celozrnným pečivem, např. žitnou bulkou nebo opečenými celozrnnými toasty.



Olga Bajková

Olga Bajková

Autor a expert

Ahoj všichni fandové MyProtein a fitness životního stylu, moje jméno je Olga, ale v on-line světě mě nejčastěji najdete po přezdívkou Bajola, pod kterou působím i pracovně hlavně jako grafický designér. Do fitka jsem poprvé zavítala už jako teenager, ale opravdu intenzivně a skoro každý den se mazlím s činkama až poslední rok. :-) Trvalo mi pěknou řádku let, než jsem dokázala efektivně skloubit sport se správným stravováním a začaly se dostavovat uspokojivé trvalejší výsledky. Zkoušela jsem pár diet, vč. sacharidových vln, ale výsledkem byly jen značné váhové výkyvy. Chtěla jsem najít způsob, jak konečně spatřit a konstantně udržet alespoň náznak sixpacku, a to s co nejmenší námahou a omezováním se. Klíč jsem objevila ve vlastní přípravě jídel a konzistenci cvičení. Řídím se heslem „Consistancy is the key“. A protože 80 % úspěchu je strava a já jsem velký gurmán, budu se na blogu MyProtein zaměřovat na recepty. Primárně jednoduché sladké recepty, protože miluju sladké, ale občas to budu prokládat i tradiční českou a italskou kuchyní transformovanou do fitness podoby. I přesto, že už nepraktuji počítání maker (IIFYM), budu u receptů uvádět i nutriční hodnoty. Doufám, že moje recepty vyzkoušíte a bude vám chutnat! ;-)


Olga si oblíbil/a...


S Myprotein ušetříte každý den! Podívejte se na naše aktuální slevy a slevové kódy... KUP TEĎ