Zpět na hlavní obsah
Naši ambasadoři

Kira Toussaint a jak překonat nemožné | Forever Fit

Kira Toussaint a jak překonat nemožné | Forever Fit
Evangeline Howarth
Autor a expert4 let Ago
Zobrazit profil Evangeline Howarth

Pro některé lidi je sport jako jejich identita. Jejich odhodlání se každý den zlepšovat se stane jejich nedílnou součástí. A co se stane, když jim tohle najednou někdo vezme? Je možné najít způsob, jak si udržet motivaci navzdory ztrátě své identity?

My v Myprotein jsme tu, abychom podpořili a oslavili vaši oddanost své fitness cestě i během těžkých chvil. Víme, jak těžké je začít a vytrvat – a jak snadné je to vzdát – takže jsme tu pro vás s naší kampaní Forever Fit, abychom vás pomohli posouvat vpřed.

Protože fitness není o rychlých řešeních, třicetidenních výzvách nebo detoxech. Je to o vytrvalosti i během těžkých životních období, protože víte, že nakonec se to vyplatí.

Olympijská plavkyně Kira Toussaint je jednou z těch úžasných lidí, kteří to dělají přesně takhle. Tohle je její příběh.

Zrozena pro plavání

Od svých šesti měsíců byla Kira se svými rodiči v bazénu. Její matka, která sama vyhrála dvě olympijské medaile v plavání, pracovala v místním bazénu a často ji s sebou brala do práce.

Když bylo Kiře pouhých šest let, plavala pro místní plavecký klub, a ve dvanácti letech trénovala v bazénu víc než třikrát týdně.

„Když jsem byla na střední škole, byla jsem celkem dobrá, ale když jsem odmaturovala, rozhodla jsem se dát si rok pauzu, abych se soustředila jen na plavání.“

Během tohoto roku pozorovala obrovské zlepšení ve svém výkonu. Zároveň byla ten rok také olympijská sezóna, takže se Kira rozhodla, že se otestuje.

„Ten rok mi Olympiáda utekla o 0,03 sekundy. Potom jsem ale věděla, že tohle je to, co chci doopravdy dělat.“

0,03 sekundy se nezdá moc, ale pro Kiru to znamenal rozdíl mezi tím účastnit se Olympijských her 2012 a zůstat doma.

Taková věc může definovat to, kým jste a kým se stanete. Pro Kiru to byla první známka její síly vytrvat, i když čelí něčemu, co se zdá nemožné překonat.

Čtyři roky tvrdé dřiny

V roce 2016 se Kira kvalifikovala na Olympiádu v Riu – konečně to dokázala.

„Pamatuju si, jak jsem poprvé vstoupila na stadion a pomyslela si ‚Páni, tohle je TAK cool!‘. I vstoupit do olympijské vesničky bylo něco strašně zvláštního – především proto, že vidíte sportovce ze všech možných disciplín pospolu.“

Při závodu na 100m naznak skončila Kira 18., takže nepostoupila do semifinále.

Ačkoliv byla trochu zklamaná, dostala se na svou první Olympiádu a rozhodně neměla v plánu u toho skončit.

Tvrdá práce se vyplatila v roce 2017 na Evropském šampionátu, kdy přivezla domů stříbrnou medaili ze 100m naznak a zlatou medaili na 4x50m smíšeným stylem.

„Plavání bylo mojí vášní, mým životem, moje všechno, ale najednou to bylo pryč.“

Kiry úspěšný svět se zhroutil v roce 2018, kdy měla falešně pozitivní test na doping.

„Legální medikace jménem Welbutrin, kterou užívám, má hodně podobnou strukturu jako Tulobuterol (látka, která se ukázala jako pozitivní v mém testu). Ukázalo se, že testovací metoda, kterou laboratoř v Pekingu použila, zaměnila welbutrin za tulobuterol.“

Tahle chyba mohla Kiru stát její medaile a znamenat zákaz závodění na kolik let. To byla největší překážka, které doposud čelila. Byla nevinná, ale co na tom záleželo, když důkazy a všichni ostatní tvrdili, že není?

„Nejdřív jsem přišla o celou svoji identitu. Plavání bylo mojí vášní, mým životem, moje všechno, ale najednou to bylo pryč.“

Poté, co obvinění přišlo, se Kira snažila ze všech sil bojovat s negativními myšlenkami a bojovat za svoji vášeň.

„První týdny to bylo nejhorší. Kdo jsem byla bez plavání? Tím, co mi dodalo sílu, bylo prokázání mojí neviny a to, abych byla na velmi vysoké úrovni hned, jak jsem mohla zase plavat.“

„Udělali chybu. Od té doby jsem měla asi 15 negativních dopingových testů.“

Navzdory tomu, že prvotní důkazy hovořily proti ní, nepřestala Kira hájit svoji nevinu a byla zproštěna všech dopingových obvinění na začátku roku 2019.

„Závodím teď už 10 měsíců a je to skvělé. Mnohem víc si teď toho sportu vážím, než když se celá tahle situace odehrála.“

Teď se těší na to, co přinese rok 2020 – Olympijské hry a světové šampionáty.

„Na rok 2020 se opravdu těším. Mým snem je vyhrát medaili na Olympijských hrách a vyhrát Světový šampionát.“

Kira Toussaint je Forever Fit

„Být forever fit pro mě hodně znamená. Během prvních týdnů mého falešného obvinění z dopingu jsem vedla špatný životní styl a byla hodně nešťastná. Když jsem byla schopná se s touto situací lépe vyrovnávat, pořád jsem se necítila fit. Předtím jsem si nikdy doopravdy neuvědomila, jak skvělé je mít zdravé tělo – nikdy se nechci k tomu pocitu vrátit. A proto pro mě tolik znamená být forever fit.

Evangeline Howarth
Autor a expert
Zobrazit profil Evangeline Howarth

Evangeline se účastnila sportovních soutěží již od mládí. Jako kvalifikovaná RYA instruktorka jízdy na malých závodních lodích rozumí důležitosti správné výživy pro zvládnutí extrémních a vytrvalostních sportů, především díky její zkušenosti s týmy Velké Británie a vedením a trénováním prvního týmu její univerzity.

Ve svém volném čase miluje Evangeline běh - především maratony. O víkendech ji můžete najít u vodních sportů nebo při výšlapu do kopců. Její ideální večer je strávený HIIT tréninkem nebo dřepy v posilovně před tím, než si připraví nějaké pálivé jídlo s hromadou zeleniny - mňam!

Přečtěte si více o Evangelininých zážitcích zde.

myprotein