Zpět na hlavní obsah
Trénink

Volné váhy nebo stroje? | Benefity tréninku

Volné váhy nebo stroje? | Benefity tréninku
Viktor Jurák
Autor a expert7 let Ago
Zobrazit profil Viktor Jurák

Začátky ve fitness centru mohou být nervy drásající i bez přemýšlení nad tím, jaké vybavení vybrat. Měl bych cvičit na strojích nebo použít volné váhy?

V tomto článku Vám nastíníme výhody obou variant, které jsou klíčové pro správný trénink.

Výhody volných vah

✓ Můžete využít kompletní rozsah pohybu

Máte naprostou svobodu pohybu. Je lepší si najít vlastní dráhu než být uzamčen konkrétním pohybovým vzorcem a jeho rozsahem. Umožníte tak svému tělu dělat to, k čemu je od přírody určeno – k pohybu. Plný rozsah pohybu dovoluje lepší protažení svalu.

✓ Komplexní pohyby pro pálení kalorií

Pokud na trénink máte pouze omezený čas a chcete dosáhnout velkého objemu práce pouze s několika cviky, pak jsou pro vás volné váhy tou nejlepší volbou. Jako například mrtvý tah. Na Vašem těle neexistuje sval, který by při tomto cviku napracoval!

✓ Neomezená možnost variací

Na stroji jste limitováni tím, k čemu je určen. S volnými váhami Vám stačí jednoruční činka a máte najednou zásobník více než sta cviků. Je také důležité trénovat svaly pod různými úhly, abyste procvičili různé části daného svalu. Volné váhy toto umožňují dokonale.

Výhody strojů

✓ Snadné pochopení i provedení

Stroje obvykle mívají obrázky s návodem, jak je správně používat, což je dělá snadnými na obsluhu a snižuje riziko zranění. To je činí vhodnými pro začátečníky. Můžete na nich také vybudovat základní sílu, takže jakmile se přesunete k volným vahám, budete schopni provádět komplexnější cviky.

✓ Efektivní izolace svalových skupin

Protože máte na strojích většinou dobrou stabilitu, můžete mnohem efektivněji zaměřit konkrétní svalovou skupinu. To je výhoda pro ty, kteří mají solidní základ a hledají zlepšení jejich postavy budováním svalů. U některých kulturistů je toto dokonce preferovanější metoda než volné váhy. Například benchpress na pozitivně nakloněné lavici: Je snazší dosáhnout kvalitní kontrakce na multipressu, protože činku máte více pod kontrolou.

✓ Použití vysokých vah bez cizí asistence

Pokud jste v posilovně začátečníkem a nemáte správnou techniku s volnými váhami, může pro Vás být problémem navýšit závaží. Některé stroje Vám ale umožní přidat dalších pár kilogramů a to bez rizika zranění. Využít se také stroje dají pokud "benchujete" nebo dřepujete bez sparring partnera či spottera.

✓ Vhodné pro starší osoby nebo rehabilitace

Pro někoho, kdo nemá s fitness takové zkušenosti nebo někoho, kdo se léčí ze zranění, mohou být stroje vhodné pro zvýšení síly rychle a bezpečně. A protože stroje izolují jednotlivé svaly, mohou být také variantou, jak cvičit určitou svalovou skupinu i přes její zranění.

Shrnutí…

Každá z těchto dvou variant má svá pozitiva.

Pokud zrovna začínáte a chcete vybudovat nějaký ten sval předtím, než se pustíte do volných vah, mohou pro Vás stroje tím vhodným způsobem. Pokud je však Vaším cílem vybudovat celkově vzhlednou postavu, pak bude tím nejvhodnější kombinace obojího, protože se vzájemně doplňují.

Úroveň zkušeností v posilovně by měla být tím určujícím, jestli budete cvičit na strojích či s volnými vahami.

Viktor Jurák
Autor a expert
Zobrazit profil Viktor Jurák
Mé jméno je Viktor Jurák a připravuji pro Vás spolu s ostatními články o tréninku, stravě a zdravém životním stylu obecně. O cvičení a vše, co k tomu patří, jsem se začal zajímat od 15 let, vyzkoušel si jaké to je stát na kulturistickém podiu a začal se zajímat o věci do hloubky. Jsem studentem oboru Biochemie na Masarykově Univerzitě, který jsem si vybral právě z důvodu toho nejelementárnějšího poznání lidského těla na molekulární úrovni. Mimo to se již několikátým rokem věnuji svým klientům právě v oboru fitness. Stejně jako jim se Vám snažím poskytnout informace pro zlepšení a změnu své postavy.
myprotein