Zpět na hlavní obsah
Trénink

Skrze psychiku k lepším výkonům I.

Skrze psychiku k lepším výkonům I.
Andrea Skolkova
Autor a expert6 let Ago
Zobrazit profil Andrea Skolkova

„Je to o hlavě“, slyšíme v souvislosti se sportem často. Může nastavení v hlavě pomoci k lepším výkonům i vám?

CO DĚLÍ ÚSPĚŠNÉHO SPORTOVCE OD NEÚSPĚŠNÉHO 

Úvodem je důležité říci, že nejen hlava má ve sportu velkou roli v tom, kdo bude úspěšný a kdo ne. Samozřejmě mezi olympijskými atlety a běžnou populací je velký rozdíl i v nadání, tělesné stavbě (s tím souvisí například i typy svalových vláken), tréninku a drilu od dětství… Co ale ve finále rozhoduje mezi dvěma atlety ve stejné disciplíně je psychické nastavení. To, který z nich se umí lépe kousnout a vybičovat k vyššímu výkonu i přes vystoupení z komfortní zóny. To, který z nich se o svou hlavu a své myšlenky pečlivěji stará během celé přípravy.

Nejen profesionálním sportovcům ale nastavení hlavy ve sportu pomáhá. Může pomoci například i rekreačnímu běžci, který chce uběhnout prvních 10 kilometrů. Člověku, který chce zaběhnout svůj první extrémní překážkový závod, ale má strach. Chlapci chodícímu do posilovny toužícímu nabrat svalovou hmotu. Slečně, jejíž jediným přáním je se díky pohybu propracovat k vysněné postavě.

Níže si spolu probereme několik bodů, které vám mohou pomoci v posouvání vašich hranic a výkonů směrem výše prostřednictvím právě zmiňované psychiky.

 

Co je tedy důležité promyslet, udělat?

UVĚDOMIT SI, CO VLASTNĚ CHCETE

Bez cíle není cesty. To platí i ve sportu. Pokud si jasně nestanovíte čeho chcete dosáhnout, těžko se budete zlepšovat (nebo velmi pomalu), protože pokud nikam nesměřujete, nemůžete ničeho dosáhnout. Proto si určete:

  1. Dlouhodobý cíl – Dosažitelný v horizontu jednoho až dvou let. Například udělat striktní shyb.
  2. Krátkodobé cíle – Vedou k dlouhodobému cíli a je jich zpravidla více. K výše zmíněnému příkladu například udělat 20 přítahů na TRX, kippingový shyb, shyb s gumou…

Dle metody S.M.A.R.T. (poprvé zveřejněné v roce 1981) by správný cíl měl být: - specific (konkrétní) - measurable (měřitelný) - achievable (dosažitelný) - realistic (realistický) - time-bound (ohraničený v čase) Proto si pohlídejte, aby všechna tato kritéria váš cíl splňoval.

VÁŠ NEJVĚTŠÍ A JEDINÝ SOUPEŘ? VY!

Je spousta sportovců, kteří se v tréninku soustředí na porovnávání sebe s ostatními a nevědomky se tak více soustředí na výkon ostatních než na výkon svůj. Jistě vás také nepotěší, když váš kamarád uběhne více než vy nebo když slečna vedle vás cvičí rychleji a ani se nezadýchá. Zkuste tyto myšlenky zastavit.

  1. V krátkodobém horizontu – Zkuste se při svém tréninku soustředit pouze na sebe. Je vaším cílem při tréninku vydat ze sebe maximum? Běžte na své hranice, svá maxima, ale nekoukejte na ostatní. Představte si, jako byste trénovali sami a nikdo jiný okolo vás nebyl. Popřípadě si představujte, že vedle vás je vaše druhé já, které je o něco lepší.
  2. V dlouhodobém horizontu – Porovnávejte své výsledky pouze se svými výsledky z minulosti. Nezajímá vás, kolik zvedá váš kamarád na deadlift, zajímá vás, kolik zvedáte vy a o kolik jste se oproti minule zlepšili.

Neříkám, že druzí pro vás nemohou být dobrou motivací, ale pokud se na ně nadměrně soustředíte a porovnáváte se s nimi, je čas to změnit. Alespoň pak kamarádce při novém osobáku upřímně pogratulujete a nezačnete si myslet „ta potvora je lepší než já“ a nezkazíte si tím celý den. ?

 

I NEÚSPĚCH JE POSUN VPŘED

Pokud se vám něco nepodaří, vztekáte se, vidíte celý svět černě a máte chuť se na trénink vykašlat a jít se zahrabat? Znám to moc dobře. ?

Je stěžejní uvědomit si, že i neúspěch vás posouvá. A to tím, že vám pomáhá uvědomit si vaše slabiny a na čem pracovat. Popřípadě (pokud selhání přijde u věcí, které normálně zvládáte levou zadní) vás tělo prostřednictvím neúspěchu upozorňuje, že je čas zvolnit a odpočinout si.

Pokud se vám nedaří nová a obtížná věc, promyslete si postup, jakým se k ní chcete dopracovat. Nespěchejte, běžte po malých krůčcích.

A když dospějete k situaci, že se vám nedaří věci, které jsou pro vás obvykle hračka, zkuste na pár dnů zvolnit, tréninky si zjednodušit, upravit, zpříjemnit něčím zábavným nebo jeden či dva úplně vynechat a užít si den jinak. Uvidíte, že se vše vrátí do starých kolejí.

PŘÍŠTĚ…

V dalším díle budeme tipy na nastavení hlavy pokračovat, tentokrát se podíváme i na stravu a na nastavení psychiky v běžném životě (samozřejmě neustále směřující k lepším výkonům ve sportu). ? Zatím zkuste zapracovat na výše uvedených tipech, uvidíte, že vám určitě pomohou.

 

 

Doran, G. T. (1981). „There’s a S.M.A.R.T. Way to Write Management’s Goals and Objectives“, Management Review, Vol. 70, Issue 11, pp. 35-36. 

Andrea Skolkova
Autor a expert
Zobrazit profil Andrea Skolkova
Andrea Skolková je nejen nadšenou autorkou článků o tréninku, výživě a zdraví, ale také studentkou oboru biologie a tělesná výchova na univerzitě v Hradci Králové. V rámci studia se zabývá především funkčním tréninkem a s tím související anatomií a fyziologií člověka. Ráda se vzdělává i ve volném čase, takže je absolventkou spousty trenérských kurzů a seminářů. Je certifikovaným fitness instruktorem, instruktorem cvičení se závěsnými systémy a balančními pomůckami, TRX® trenérem, absolventem seminářů od KB5 a CoreTraining. Střípky z jejích tréninků a každodenního života naleznete na jejím Instagramu: https://www.instagram.com/andiesaurusss. Její vzpěračské výkony ze závodů si můžete prohlédnout na osobním profilu Powerlifter: https://www.powerlifter.cz/andrea‐skolkova‐u13762.aspx. Prostřednictvím článků ráda předává své zkušenosti z práce osobního kondičního trenéra. Práci ve fitness se věnuje přes pět let a mimo cvičení se snaží svým klientům pomáhat I se stravou a celkovou udržitelností zdravého životního stylu. Aktuálně pracuje v Pardubicích jako trenérka Funkčního Cvičení, OnRamp coach a osobní trenér. Andrea se věnuje Funkčnímu fitness a vzpírání. V obou disciplínách se účastní českých závodů. Okrajově se věnuje překážkovým běhům a občas vyzkouší nějaký triatlon. Mezi její největší úspěchy patří první místo na Hradeckém terénním triatlonu v srpnu 2016, šesté místo na Gladiator Race v říjnu 2017, druhé místo na Bestii Open v únoru 2018, třetí místo na Akademickém mistrovství ČR ve vzpírání v červnu 2018 a třetí místo na Bcross Challenge v srpnu 2018. Mimo to ve volném čase ráda běhá, plave, jezdí na kole a toulá se v přírodě. Kromě sportování ráda tráví volný čas s přáteli u kvalitního jídla či dobré kávy.
myprotein