Zpět na hlavní obsah
Trénink

Hot Yoga

Hot Yoga
Lucie Králová
Autor a expert6 let Ago
Zobrazit profil Lucie Králová

Bikram jóga, nebo jinými slovy hot yoga, se tak nazývá právě pro to, že cvičení tohoto druhu jógy probíhá v sále vyhřátém na zhruba 42°C. Vysoká teplota má za následek, že působení tepla má větší vliv na protahování svalů i šlach, vazů a kloubů. Rovněž dochází k stimulaci endokrinních žláz a celkovému uvolnění tkání.

Tento druh jógy má přesně stanovený počet pozic (26) a jejich souslednost. Každá pozice přesně navazuje na další, vzájemně se doplňují a tento jejich systém právě dokonale stimuluje všechny oblasti lidského těla. Jedná se o vlastně vědecky postavenou metodu stlačování, protahování a posilování těla. Říká se, že pravidelným cvičením se poté předchází nemocem, zraněním, taktéž dochází ke spalování tuků a zpomalení příznaků stáří. Dochází k posílení imunitního systému, posílení srdce a zlepšení krevního oběhu.

Cvičení i na stáří? Jak jsme si říkali už ve článku o józe obecně, věk až tak nehraje roli. Je možné si cvičení a jeho frekvenci přizpůsobit vlastním potřebám. Nicméně vzhledem k vysoké teplotě zde existují určité kontraindikace – tedy stavy, kdy se Hot jóga nedoporučuje, či je přímo zakázaná. Těmi jsou například hypertenze (vysoký krevní tlak), problémy se srdcem nebo právě probíhající zánět v těle.

Před první hodinou/ lekcí Bikram jógy je většinou potřeba vyplnit vstupní formulář, kde se Vás zeptají právě na Váš zdravotní stav a Vy podepsáním potvrdíte, že netrpíte žádnou kontraindikací. S sebou se určitě hodí vhodné cvičící oblečení, podložka, ručník a dostatek vody.

Proto, že se hot yoga cvičí v teplém prostředí, je často doporučována i jako kardio cvičení. Spálí se poměrně dost kalorií (během 90ti minut, což je běžná doba jedné lekce, se můžete dostat i na nějakých 800kcal).

Pokud neznáte, určitě stojí za vyzkoušení :-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

http://www.bikramyogacb.cz/cz/page/3240/co-je-to-bikram-yoga.html

Lucie Králová
Autor a expert
Zobrazit profil Lucie Králová
Medailonek – Lucie Králová Lucie je nadšenou studentkou fyzioterapie, které se v současné době věnuje na fakultě sportovních studií Masarykovy univerzity. Rovněž absolvovala kurz fitness instruktora a v této oblasti, stejně jako ve výživě a regeneraci a celkově zdravém stylu, se nadále aktivně vzdělává. V rámci studia spolupracuje s profesionálními sportovci, například s českým juniorským biatlonistickým týmem a předními hráči badmintonu. Lucie má praktické zkušenosti z lázní, kde rozšiřovala své ysokoškolské znalosti o komunikaci a práci s pacienty. Lucie se aktivně podílí na obsahu pro Myprotein a více informací o ní naleznete na jejím Instagramovém profilu: https://www.instagram.com/missnothingdamn. Ve svém volném čase se věnuje samozřejmě sportu – fitness, posilování, ale také relaxacím. Sama si vede tréninky a jejich rozvržení. Miluje procházky, přírodu, hory, a když může, odjede proto z města. Mezi její koníčky rovněž patří čtení, psaní, hudba, psychologie, čas s přáteli, vaření a jiné drobné radosti všedních dní.
myprotein