Zpět na hlavní obsah
Trénink

Doplnění energie během tréninku

Doplnění energie během tréninku
Robin Švarc
Autor a expert7 let Ago
Zobrazit profil Robin Švarc

Stalo se Vám už někdy, že jste byli během tréninku bez energie? Velký úbytek sil, rozklepané ruce i nohy, žádná chuť na pokračování či něco podobného? Únava k tréninku rozhodně patří, ale my s ní můžeme bojovat. Jak předejít podobným stavům a dopřát si tak kvalitní a intenzivní trénink? Jak je to s doplňováním energie během cvičení? To Vám přiblížím v následujícím článku.

Naše tělo není stroj. I ten nejvíce trénovaný sportovec potřebuje zásobu energie. Nejčastěji se pak tedy budeme bavit o glykogenu. Glykogen je polysacharid, který slouží právě jako „zásobní“ sacharid v našem těle. V případě potřeby se glykogen štěpí na glukózu a funguje tak jako zdroj energie pro svaly. Tyto zásoby nám při větší fyzické aktivitě vydrží zhruba 30-80 minut (velice individuální). Dále se pak producentem energie stávají tuky. To nezní špatně, že? Má to ale jeden háček. Přeměna tuků na energii je značně složitější, než přeměna glykogenu. Je zapotřebí například významně větší množství kyslíku, což je pro sportovce velice nepříjemné. Záleží tedy na našem primárním cíli. Buď chceme pálit tuky, a nebo udržet vysokou úroveň fyzického výkonu. Ohledně pálení tuků máme tedy jasno, ale jak dát tělu další, snadněji vstřebatelný zdroj energie?

Velice populárním výrobkem jsou v poslední době energy gely. Chutná a hlavně velice rychle vstřebatelná forma energie, která se velice často využívá například v cyklistice, rugby a podobně. Jakmile začnete pociťovat ústup energie, energy gel se stává skvělou volbou. Tyto výrobky jsou v dnešní době propracované a nejedná se pouze o směs rychlých a pomalých sacharidů. Energy Elite od MyProteinu obsahuje navíc ještě kofein, kombinaci B-vitamínů či směs elektrolytů. K čemu je tohle všechno dobré? O účincích kofeinu se snad příliš rozebírat nemusíme. Krom nabuzení organismu a zlepšení výkonnosti se dočkáte i zlepšení pozornosti a koncentrace. Směs elektrolytů pak tělu poskytuje soli, které jsou z něj odváděny pocením. Za sacharidy tu pak v největším množství figuruje fruktóza a maltodextrin.

Dalším skvělým pomocníkem při tréninku je Electrofuel. Nápoj, obsahující vysoké množství sacharidů (maltodextrin a fruktóza), kokosovou vodou a směs elektrolytů. Tento produkt funguje velice podobně jako energy gely. 45g rychle vstřebatelných sacharidů v jedné porci zaručuje pořádný přísun energie. Přidané elektrolyty s kokosovou vodou se pak starají o minerální látky v těle. Electrofuel Vám pomůže udržet maximální intenzitu a při delších trénincích či závodech. Nápoj poskytující rychlý nástup energie je navíc k mání ve třech osvěžujících příchutích. Skvělá volba!

Každý z nás pak jistě zná různé druhy energy tyčinek. Funguje to tak, že si vezmeme tyčinku od snickers, rychlé cukry nám pomohou nabrat energii a jedeme dál? Dalo by se říct, že v podstatě ano. Je to ale ten správný způsob? My chceme získávat energii z těch nejkvalitnějších zdrojů. Od toho je tu Energy Bar. Směs ovoce, obilovin a medu zajišťuje kvalitní a rychlé doplnění zásob glykogenu. Ovoce zde také figuruje jako zdroj vitamínu C, zatímco obiloviny přináší tělu potřebnou vlákninu. Do tyčinky je navíc přidán syrovátkový izolát, který je zdrojem velice přínosných bílkovin.

Představil jsem Vám tedy hlavní produkty, které pomáhají s doplněním energie během tréninku. Je zcela na Vás, který ze zdrojů Vám bude vyhovovat nejvíce. I v tomto případě je to naprosto individuální záležitost. Při správné životosprávě se při kratším tréninku většinou obejdete bez podobné pomoci. Pokud ale trénink trvá déle než hodinu, je občas potřeba sáhnout po nějakém z těchto produktů. Kvalita Vašeho tréninku tak zůstane vysoká, při delším závodě Vám jen tak síly nedojdou. Proč této pomoci nevyužít? Jen to nejlepší je dostatečně dobré!

 

Robin Švarc
Autor a expert
Zobrazit profil Robin Švarc
Robin Švarc je studentem Vysoké školy tělesné výchovy a sportu Palestra. Současně je držitelem trenérské licence C v oblasti basketbalu. V roce 2018 současně absolvuje celoroční kurz Basketbal Strength & Conditioning pod vedením Francesca Cuzzoliniho, který jako první Evropan pracoval jako kondiční trenér v zámořské NBA (Toronto Raptors). Robin také působí jako kondiční trenér v BA Nymburk a ve zdejší basketbalové akademii zastává pozici sistenta trenéra v kategorii U17 a sám je hlavním trenérem v týmu U11. Jako kondiční trenér pomáhá s přípravou několika hráčů z nejvyšší basketbalové soutěže – Kooperativa NBL. Více informací o Robinovi také naleznete na jeho Instagramu: https://www.instagram.com/robinsvarc/ Ve svém volném čase se aktivně věnuje sportu. Osm let hrál fotbal a čtyři roky závodně plaval. Na elorepublikové úrovni se věnoval osm let basketbalu, když působil v juniorských extraligách. V roce 2017 se stal juniorským mistrem republiky v americkém fotbale.
myprotein