Zpět na hlavní obsah
Trénink

Co je to Warrior diet?

Co je to Warrior diet?
Alice Pearson
Autor a expert7 let Ago
Zobrazit profil Alice Pearson

"Nepas se jako ovce, jez jako šelma"

Člověk, který chce nebo potřebuje podávat přes den určitý výkon, brzdí a zpomaluje konzumace jídla každé 2 – 3 hodiny 5x za den. Tolik porcí nenechává člověku čas na detoxikaci a doplnění všech enzymů v těle.

Můžeme to přirovnat k pastvě. Celý den se pase například kráva, která ale jí rostlinnou stravu, která je energeticky chudá a především má čtyři žaludky aby nic nepřišlo na zmar.

Bližší nám je stravovací styl šelmy, která konzumuje maso, to je vysokoenergetická strava jednou za několik málo dní.

Pokud se mnou souhlasíte je řešení následující a to aplikovat velmi účinnou dietu (nebo detoxikaci chcete-li) jménem WARRIOR DIET.

Jaké jsou pravidla Warrior diet?

  • Vybírat vždy kvalitní jídla.
  • Omezit počet jídel za den.
  • Jíst potraviny bohaté na tuky.
  • Snažit se jíst vysoký podíl syrové (co nejméně upravované) stravy.
  • Jíst střídmě.
  • Snížit množství sacharidů za den.

Co je znamená Warrior diet?

Warrior diet je způsob stravování, který představil Ori Hofmekler ve své stejnojmenné knize.

Není to jenom o tom se jeden či dva měsíce držet předepsaných pravidel, ale o dlouhodobém stylu stravování, na který jsme teď všichni zvyklí a  máme ho zažitý z medií a od lidí, kteří si říkají poradci pro zdravý životní styl a radí nám jíst 5 – 6  jídel denně, obvykle na sacharidovém základu.

Princip této diety vyplývá z takzvaného přerušovaného hladovění nebo půstu. Jestli Vás tyto slova děsí, nebojte se toho, že se už nikdy pořádně nenajíte, nebo že by se Vám kvůli hladovění začali usazovat tuky nebo rozkládat Vaše pracně nabyté svaly.

Hlavní princip spočívá ve střídání dvou fází během dne:

Udereating (hladovění)

Udereatingy neboli kontrolované hladovění je fáze, jenž nastává po večeři a trvá až do večeře druhého dne. Díky tomuto časovému úseku je tělo schopné se přepnout do takzvaného režimu lovce a v tomto módu organismus nezatěžuje tělo trávením a zpracováním živin a Vaše fyziologické a psychologické pochody jdou na plný výkon. Jde vlastně o opačný stav, který znáte po vydatném jídle, kdy jste sice nabažení avšak ospalí, nesoustředění a unavení. Fáze tedy spočívá v kontrolovaném hladovění, kde minimalizujete denní příjem množství potravin. Pravidla warrior diet ovšem dovolují pozřít během dne potraviny lehce stravitelné jako je například čerstvé ovoce, zelenina, saláty nebo protein v malém množství. Pokud nemáte problém vydržet bez jídla až do večeře, můžete udělat úplný půst a mít tak lepší konečný výsledek. Ovšem dodržujte časový úsek kolem 18 hodin, který se počítá od doby, kdy jdete spát. Takže například pokud půjdete spát v 22:00 hodin, půst držte do 16:00 druhého dne.

Overeating (přejídání)

Overeating nebo také přejídání, je fáze kdy začíná večerní hostina a můžete jíst, dokud se necítíte plně nasyceni. Jídlo by mělo být plné chutí, různých vůní, barev, tak aby vznikl skutečný gastronomický požitek. Jídlo by mělo postupovat od zeleniny k bílkovinám a zakončujete sacharidy. V této fázi máte trochu volnější ruce, ale i tak se snažte dodržovat kvalitní výběr potravin. Tato fáze by měla trvat zbývajících 6 hodin ze dne.

Tuto dietu a detoxikaci by jste neměli držet déle jak 2 měsíce!!! Jinak pouze s lékařským dozorem. Hlavní je naslouchat svému tělu a případně proces včas ukončit. Více do detailu je zaměřená kniha Warrior diet.

Osobní zkušenost s Warrior Diet

Když jsem poprvé četl článek o Warrior diet nikdy jsem si ani nepomyslel, že bych mohl něco takového opravdu dodržet, natož nejíst celých 18 hodin.

Celé jsem to měl rozdělené na 8 týdnů, přičemž 1 – 4 týden jsem postupně každý týden odebral jedno jídlo z mého denního příjmu a zařadil jednodenní půst, takže to vypadalo následovně.

  • 1. týden jsem klasicky jedl 3 hlavní jídla + 2 svačiny mezi nimi, ale s rozdílem, že většinou ve středu (netréninkový den) jsem si udělal 24 hodinový půst, což znamená postít se od večeře jednoho dne do večeře druhého dne
  • 2. týden jsem odebral svačiny, takže jsem měl 3 hlavní jídla + jeden den 24 hodinový půst 
  • 3. týden jsem vypustil snídani, z toho máme 2 hlavní jídla + jeden den 24hodinový půst
  • 4. týden jsem zařazoval 2 hlavní jídla + dva 24 hodinové půsty

Od 5. týdne jsem dodržoval Warior diet jak je předepsaná:

  • 5. týden jsem dodržoval 6 dní striktní dietu (žádné jídlo až do večeře) přičemž jsem 1 den udělal vysokofrekvenční stravování na doplnění glykogenových zásob
  • 6. týden jsem opět jedl stejně jako předchozí s tím, že jsem začal zařazovat 1 – 2 proteinové pulsy (užívání BCAA od Myprotein)
  • 7. týden jsem již zařadil 1 – 2 kusy ovoce.
  • 8. týden 5 dní striktní dieta a 2 zbývající dny jsem zařadil vysokofrekvenční stravování na doplnění zásob a zotavení organismu.

Výsledek: je takový, že jsem za ten měsíc přípravy a měsíc dodržování principů z Warrior dietzhubl přesně 10,75 kilogramů. Většinou z tuku s minimem svalové hmoty.

Můj osobní názor tedy je, že Warrior diet mohu jen doporučit a mám ji již po třetí naplánovanou v mém programu na leden a únor.

Shrnutí

Warrior diet není jenom nějaká další dieta, je to celý životní styl. Životní styl, který se oprošťuje od zažitého stylu jíst po celý den 5 – 6 jídel. Není zde žádná krabičková metoda, ani počítání a odměřování pipetou. Tento styl Vám uvolní ruce a Vy tak máte víc času na tréninky, práci nebo své koníčky.

 

Alice Pearson
Autor a expert
Zobrazit profil Alice Pearson

Alice Pearson je UKVRN registrovaná nutriční specialistka and UK Anti‐Doping akreditovaná poradkyně, která obdržela bakalářský titul v oboru Výživa a magisterský titul v oboru Sportovní výživa. Zabývá se užíváním sportovních doplňků stravy pro zlepšení zdraví, fitness a sportovního výkonu. Alice má zkušenosti s prací jak s amatérskými tak elitními sportovci, včetně posytování nutriční podpory Tranmere Rovers FC a Newcastle Falcons Rugby Club. Její výživové rady jsou vždy podpořeny vědeckým výzkumem, který pravidelně čte a neustále se profesně vyvíjí a učí. . Ve svém volném čase miluje Alice cestování, chození do posilovny a čtení dobrých knih. O příběhu Alice se dočtete více zde

myprotein