Zpět na hlavní obsah
Doplňky stravy

Vitamín A

Vitamín A
Lucie Králová
Autor a expert6 let Ago
Zobrazit profil Lucie Králová

Dalším z vitamínů, na který se v naší sérii o vitamínech podíváme, je vitamín A.

Jedná se o vitamín, který řadíme do skupiny lipofilních vitamínů, tedy těch, které jsou rozpustné v tucích. Je známý ve dvou formách, jako vitamín A1 (nebo také retinol), nebo vitamín A2 (3-dehydroretinol).

Často se s ním spojují i tzv.karotenoidy, což jsou provitamíny, ze kterých se vitamín A v našem těle syntetizuje. K tomu dochází hlavně v tenkém střevě a játrech, kde se díky přítomnosti tuků zvyšuje vstřebávání a přeměna karoteinodů na samotný vitamín A. Řadíme mezi ně beta karoten, lutein či lykopen. Jsou to velmi silné antioxidanty, které pomáhají předcházet vzniku rakoviny.

Tento vitamín je známý hlavně pro své nepřekonatelné účinky na náš zrak. Napomáhá k vidění za šera a správnému rozpoznávání barev. Působí preventivně před vznikem rakoviny, proti unaveným očím, na správnou funkci pohlavních sliznic. Dále taky ovlivňuje tvorbu spermií a vajíček, je nezbytný pro správný vývoj plodu. Při zevním použití příznivě působí na akné, vrásky, pomáhá udržovat zdravou plet, zuby i vlasy.

DDD se pohybuje okolo 0,8 mg/den.

Nedostatek může způsobit různé potíže se zrakem – šeroslepost, postižení rohovky až úplná ztráta zraku. Dále dochází k loupání pokožky, zánětům, snížení imunity či zpomalenému růstu u dětí.

Nadbytek je v případě tohoto vitamínu opravdu nebezpečný, pozření potravy s příliš velkým obsahem vitamínu A v čisté podobě má toxické účinky. Může dojít ke zvracení, vypadávání vlasů, průjmu či zhoršenému vidění. Obzvlášť těhotné ženy by si měly jeho příjem hlídat a konzultovat jej s lékařem.

Zdroje vitamínu A jsou například játra, rybí tuk nebo tučné ryby, dále i vejce a mléčné produkty. Provitamín Beta karoten je přítomen prakticky v každém ovoci či zelenině – mrkvi, batátech, kapustě, špenátu, melounech či dýních.

 

Naše články slouží k informativním a vzdělávacím účelům, v žádném případě neslouží jako zdravotní rady. V případě nejasností v užívání doplňků stravy a suplementů nebo v případě radikální změny Vašich stravovacích návyků, se nejdříve poraďte s odborníkem na zdraví nebo kvalifikovaným nutričním poradcem.

Lucie Králová
Autor a expert
Zobrazit profil Lucie Králová
Medailonek – Lucie Králová Lucie je nadšenou studentkou fyzioterapie, které se v současné době věnuje na fakultě sportovních studií Masarykovy univerzity. Rovněž absolvovala kurz fitness instruktora a v této oblasti, stejně jako ve výživě a regeneraci a celkově zdravém stylu, se nadále aktivně vzdělává. V rámci studia spolupracuje s profesionálními sportovci, například s českým juniorským biatlonistickým týmem a předními hráči badmintonu. Lucie má praktické zkušenosti z lázní, kde rozšiřovala své ysokoškolské znalosti o komunikaci a práci s pacienty. Lucie se aktivně podílí na obsahu pro Myprotein a více informací o ní naleznete na jejím Instagramovém profilu: https://www.instagram.com/missnothingdamn. Ve svém volném čase se věnuje samozřejmě sportu – fitness, posilování, ale také relaxacím. Sama si vede tréninky a jejich rozvržení. Miluje procházky, přírodu, hory, a když může, odjede proto z města. Mezi její koníčky rovněž patří čtení, psaní, hudba, psychologie, čas s přáteli, vaření a jiné drobné radosti všedních dní.
myprotein