Zpět na hlavní obsah
Strava

Vegetariánství

Vegetariánství
Lucie Gattnerová
Autor a expert8 let Ago
Zobrazit profil Lucie Gattnerová

Vegetariánství je způsob života odmítající vraždění zvířat pro maso, kůži apod. K tomuto životnímu stylu se často přirozeně váže také nekuřáctví, abstinenství či ekologický způsob života.

Pojmem vegetarián je označován člověk, který nekonzumuje maso (včetně drůbeže a ryb) a další živočišné produkty, kvůli kterým jsou zabíjena zvířata. Jeho strava je tedy založena převážně na potravinách rostlinného původu. Vegetariáni nenosí kožené ani kožešinové výrobky a nepoužívají výrobky testované na zvířatech.

FORMY VEGETARIÁSTVÍ

Semivegetariáni
Co jsou makroživiny? | Myprotein.cz

Semivegetariáni nejezdí pouze červené maso, jedí drůbež a ryby, krom toho konzumují také mléko, mléčné výrobky a vejce.

Pesco-vegetariáni

Pesco-vegetariáni nejedí žádné maso mimo ryb, konzumují mléko, mléčné výrobky, vejce.

Lakto-ovo-vegetariáni

Lakto-ovo-vegetariáni nejedí žádné maso ani ryby, konzumují mléko, mléčné výrobky, vejce.

Ovo-vegetariánství

Ovo-vegetariáni nejedí žádné maso ani ryby, nekonzumují mléko a mléčné výrobky, konzumují vejce. Tato forma vegetariánství je celosvětově nejméně rozšířena, což je zapříčiněno tím, že konzumace vajec bývá považována za větší omezování zvířat než konzumace mléčných výrobků.

Lakto-vegetariáni

Lakto-vegetariáni nejedí maso, ryby ani vejce, konzumují mléko, mléčné výrobky.

Demi-vegetarián/ Flexitarián

Demi-vegetarián/Flexitarián konzumuje převážně vegetariánskou stravu, ale v menší míře také maso, většinou s ohledem na jeho původ (bio farmy apod.).

Radikální formy vegetariánství:

Veganství

Vegan naopak nekonzumuje žádné potraviny živočišného původu (mléko a mléčné výrobky, vejce, med,....). Jelikož se stejně jako vegetariánství jedná o životní styl, není veganství spjato pouze se stravou. Vegani nepoužívají kůži, kožešiny, výrobky testované na zvířatech, vlnu, hedvábí, živočišná mýdla a veškeré další výrobky, jejichž používáním by přispěli ke zneužívání zvířat. Odmítají držení zvířat pro mléko či vejce.

Vegané konzumují rostlinné zdroje bílkovin jako tofu, tempeh, seitan či robi. Dále rostlinné pomazánky, uzeniny, sýry, rostlinná mléka, ovoce, zeleninu, obiloviny, ořechy, semínka, luštěniny. Dnes jsou vyráběny také různé veganské čokolády, oplatky či cukrovinky, takže si také mlsné jazíčky mohou přijít na své.

Vitariánství

Vitariáni se stravují podobně jako vegetariáni, avšak konzumují jen tepelně neupravené potraviny. Jí tzv. Živé jídlo (RAW food), které neprošlo tepelnou úpravou nad 42 stupňů Celsia. Právě v tomto bodě se začínají ničit enzymy, které jsou důležitou součástí jídla člověka. Tento směr povoluje konzumaci syrového masa, vajec a mléka – vše v přirozeně neupraveném stavu. Častěji se však používá pojem RAW VEGAN, kdy lidé nekonzumují žádné živočišné výrobky ani výrobky tepelně upravené.

Frutariáni

Frutariáni nejedí žádné živočišné potraviny, nejedí ani luštěniny a obiloviny, konzumují pouze čerstvé nebo sušené ovoce, ořechy, med a olivový olej. Dá se říci, že se jedná o přísnou formu veganství. Při sběru plodů

Zdravé potraviny | Myprotein.cz
nesmí být zraněna rostlina – z tohoto důvodu jedí někteří frutariáni pouze plody, které spadly na zem.  Spousta lidí se ovšem shodlo na tom, že se jedná o fyzicky i psychicky neuspokojující stravu, která je navíc absolutně jednostranná. Během tohoto stravování je konzumováno také nadměrné množství cukru, což může vést až ke vzniku diabetes. Navíc dlouhodobý nadbytek cukru může negativně působit na slinivku břišní.

 

Důvody inklinace k vegetariánství či veganství:
  • Kulturní – v některých zemích, komunitách či rodinách se maso nekonzumuje vůbec a tak lidé tento zvyk automaticky přejímají.
  • Zdravotní – některé zdravotní potíže (či preventivní opatření před nimi) mohou dovést člověka k přechodu na vegetariánskou/veganskou stravu
  • Náboženské – člověk může být členem náboženského směru hlásající vegetariánství/veganství
  • Ekologické – úvahově člověk může dojít k závěru, že pokud přestane konzumovat živočišné produkty (některé nebo všechny), může tím přispět k ochraně životního prostředí
  • Být „in“ – Nevěříte ? I z tohoto důvodu se lidé stávají vegetariány/vegany. Mají potřebu být „in“, patřit k nějaké komunitě.
  • Etické – soucit se zvířaty
  • Vlastní přesvědčení – někdy může být důvodem zkrátka vlastní přesvědčení
Výhody vegetariánství:
  • Nižší příjem cholesterolu
  • Snadnější udržení hmotnosti
  • Nižší příjem nasycených mastných kyselin
  • Vysoký příjem vlákniny
  • Tvrdí se, že je snížené riziko nádorového onemocnění
  • Zdravý styl na lepší úrovni (díky tomu, že vegetariáni bývají také nekuřáky a abstinenty)
Nedostatek některých živin

Čím více je strava omezenější, čím více je třeba volit potraviny tak, aby tělo mělo k dispozici všechny potřebné živiny.

V jídelníčku vegana/vegetariána chybí kvalitní bílkoviny s obsahem všech potřebných aminokyselin, tuků obsahujících omega-3 mastné kyseliny a vitamíny obsahující železo, vápník, zinek, vitamín D a B12. Vegetariáni a vegani mají nižší hodnotu železa v krvi, jelikož nejlépe absorbovatelná forma železa – hemové železo – se vyskytuje pouze v mase, drůbeži a rybách. Nedostatek vápníku se projevu v důsledku nízkého příjmu bílkovin a vitamínu D. Vitamín B12 je s vyjímkou droždí obsažen pouze v živočišných produktech, proto musí být jeho příjem zajišťován k tomu určenou suplementací.

V poslední době se vegetariánství a veganství dostává hodně také do fitness a kulturistiky. V této pozici to ovšem vegetariáni a vegani nemají snadné, jelikož jim chybí mnoho živin pro budování svalové hmoty. Není to ovšem nemožné. Sportující vegetariáni a vegani mohou živiny doplnit pomocí rostlinných suplementů.

Bílkoviny mohou být doplňovány formou sójového, hrachového, rýžového či konopného proteinu.

Vegetariánství a jeho formy mohou sice v některých ohledech zlepšit náš zdravotní stav, zároveň je tady však možnost jeho zhoršení, pokud nebudeme přijímat dostatek některých živin – ve článku zmíněné aminokyseliny, omega-3 mastné kyseliny, železo, vápník, vitamín D a B12. Pokud už tedy vegetariáni jste nebo byste se jimi do budoucna stali, nezapomeňte si hlídat dostatečný příjem těchto živin ve vašem jídelníčku.

Naše články slouží k informativním a vzdělávacím účelům, v žádném případě neslouží jako zdravotní rady. V případě nejasností v užívání doplňků stravy a suplementů nebo v případě radikální změny Vašich stravovacích návyků, se nejdříve poraďte s odborníkem na zdraví nebo kvalifikovaným nutričním poradcem.

Lucie Gattnerová
Autor a expert
Zobrazit profil Lucie Gattnerová
Mé jméno je Lucka a jsem studentkou Mendelova gymnázia v Opavě. Cvičím už několik let. Před dvěma lety jsem začala chodit do posilovny a úplně jsem se do toho zbláznila. Mezi mé další zájmy patří zdravé vaření, poslech hudby, nakupování zdravého jídla a sportovního oblečení a trávení času s rodinou a přáteli. Kromě toho se ve svém volném čase věnuji svému blogu, kde přispívám různými články o zdravém jídle, cvičení či zdravými recepty.
myprotein