Zpět na hlavní obsah
Strava

Svačiny v práci? | 6 způsobů, jak být zdravější

Svačiny v práci? | 6 způsobů, jak být zdravější
Jakub Vaňásek
Autor a expert7 let Ago
Zobrazit profil Jakub Vaňásek

Průměrný člověk stráví více než 1800 hodin ročně v práci, takže není divu, že jsme získali za tu dobu nějaké špatné návyky. Díky tomu jakým způsobem sedíme, až po to, co jíme a pijeme se pracoviště může stát pěkně nezdravým místem – ale tak to být nemusí.

Vše co musíte udělat je vědomě vyvinout úsilí, abyste se řídili tipy uvedenými níže a budete na dobré cestě, abyste se stali zdravějšími a celkově spokojenějšími jak v práci, tak životě.

1. Zbavte se křesla

Pokud vaše práce vyžaduje, abyste seděli za stolem celý den, pak jste opravdu ve vážném nebezpečí co se týče vašeho zdraví – a to jak z krátkodobého tak i dlouhodobého hlediska. Sezení více než šest hodin denně může zvýšit riziko srdečních onemocnění a cukrovky, vést k obezitě a neblaze ovlivnit váš metabolismus.

Ale nebojte se - existuje pár věcí, které můžete udělat, abyste se těmto potížím vyhnuli. Pravidelně vstávejte od stolu a projděte se nebo vyměňte svou židli za míč.

2. Pijte!

Pití vody je jedna z nejdůležitějších věcí, které můžeme udělat. Pomáhá proti únavě, vyplavuje toxiny, napomáhá hubnutí a zlepšuje naši celkovou náladu.

Mějte láhev s vodou na stole a pijte po celý den a ujistěte se, že budete jíst hodně ovoce a zeleniny.

  • Pozor na příliš mnoho kofeinu, který může mít opačný účinek Místo toho pijte bylinné čaje, které vám také poskytnou množství vitamínů a minerálů.
  • Pokud pijete kávu - vynahraďte si to tím, že budete pít dostatek vody, abyste zůstali hydratováni, protože kofein působí močopudně.

3. Hýbejte se

Všichni víme, že být aktivní je jedna z nejlepších věcí, které můžeme udělat pro to, abychom zůstali zdraví, ale neznamená to, že musíme čekat až do konce pracovní doby, abyste mohli skočit na běžecký pás a po 30 minutách udělali nějaké dřepy. Znamená to, že se hýbete, co nejvíce to jde.

  • Pokud ještě nechodíte pěšky do práce, pokuste si najít místo k parkování dál od vaší kanceláře nebo vystupte z autobusu o pár zastávek dříve.
  • Raději jděte pěšky na vaše obchodní setkání než abyste použili taxík
  • Vstaňte na 5 minut od vašeho pracovního stolu každou hodinu, aby vaše krev mohla lépe proudit; navštivte toaletu; dojděte si udělat něco k pití, nebo ještě lépe vyjděte si schody, aby se vaše tepová frekvence zrychlila.

4. Naplánujte si cvičení

Všichni víme, jak je těžké se po práci sebrat a jít cvičit. Takže si naplánujte „schůzku“ s posilovnou, je to stejně tak důležité jako setkání jako s vašimi klienty. Prospěje to nejen vašemu fyzickému zdraví, ale také i vašemu duševnímu zdraví.

  • Endorfiny uvolněné prostřednictvím cvičení pomáhají vyvolat pozitivní náladu, snižují stresový hormon kortizol – takže cvičení je prakticky nutnost pro jakéhokoliv náročně pracujícího podnikatele či podnikatelku

5. Protažení

Opět tohle je důležité zejména pro ty, kdo tráví většinu času stísněni za stolem, ale je to také obzvláště důležité pro ty, co pravidelně navštěvují posilovnu. Stručně řečeno, pokud sedíte celý den a pak jdete cvičit, cvičení může mít za následek zranění – pokud se nejdříve nezahřejete a neprotáhnete.

  • Rozprouděte krev pomocí plynulého běhu či veslování než začnete s dynamickým a statickým strečinkem. Začněte s těmi svaly, které zůstaly celý den v nečinnosti.

6. Nejezte bezmyšlenkovitě

Většina lidí svačí, když jsou pod tlakem nebo když se nudí a ve skutečnosti si ani neuvědomí jaké jídlo a v jakém množství spořádají.

Místo toho se snažte, abyste dbali na to, co jíte; udělejte si čas a nezůstávejte u svého pracovního stolu, když je čas na jídlo a jezte jen když máte hlad.

  • A zatímco se bavíme o jídle, zkontrolujte, zda máte po ruce nějakou zdravou svačinu - ať už je to jablko, arašídové máslo, protein nebo nějaký zdravý domácí pamlsek.

Když už skutečně potřebujete něco zakousnout nesáhněte hned po první krabici sušenek (ano, my všichni máme jednu!)

 

Kloubní výživa | Myprotein.cz

Zapamatujte si

Práce se nemusí nutně křížit se zdravým životním stylem. Je velice důležité se o sebe starat a dokonce si někdy hrát, zatímco pracujete.

Udělejte ze zdraví svou prioritu a vše ostatní se tomu samo přizpůsobí!

Naše články slouží k informativním a vzdělávacím účelům, v žádném případě neslouží jako zdravotní rady. V případě nejasností v užívání doplňků stravy a suplementů nebo v případě radikální změny Vašich stravovacích návyků, se nejdříve poraďte s odborníkem na zdraví nebo kvalifikovaným nutričním poradcem.

Jakub Vaňásek
Autor a expert
Zobrazit profil Jakub Vaňásek
Sportovat jsem začal od mala. Po dobu 7 let, jsem hrál závodně lední hokej, po zranění s kolenem jsem musel přestat a našel zalíbení v posilovně. Postupem času přešlo zalíbení ve vášeň a já absolvoval kurzy trenér fitness a trenér kulturistiky, které jsem uspěšně zakončil. Dále jsem nutriční poradce, specialista na sportovní výživu a doplňky stravy. Absolvoval jsem spoustu přednášek o škodlivosti lepku a laktózy na které mám alergie. Všechny nabyté vědomosti mi pomohli v „boji“ proti těmto alergiím a já jsem schopný poskytnout relevantní informace o této problematice přátelům či klientům. Poslední dobou se specializuji na trénink sportovce a sportovní výživu a doplňky stravy. Jsem zastáncem silového cvičení, a sám cvičím v powerlifterském stylu, což se krásně podepisuje na hormonální odezvě mého těla.
myprotein