Zpět na hlavní obsah
Strava

Nehubnete podle vašeho očekávání? Zjistěte proč tomu tak je!

Nehubnete podle vašeho očekávání? Zjistěte proč tomu tak je!
Jakub Mily
Autor a expert6 let Ago
Zobrazit profil Jakub Mily

 

Nehubnete podle vašeho očekávání? Zjistěte proč tomu tak je.

Pokud se budete každý den vážit, máte větší šanci, že zhubnete, nebo minimálně budete schopni svoji váhu udržet na stabilních hodnotách. To nám tvrdí mnohé studie…

NICMÉNĚ, velká část mojí ženské klientely má velký problém se denně vážit. Byť jen jeden hmotnostní výkyv směrem nahoru může spustit vlnu frustrace. Toto přílišné lpění na čísle na váze může spustit negativní myšlenkové pochody, které zvyšují celkovou míru stresu.

A stres obecně, jak víme, může mezi jinými způsobit zadržování vody, které pak paradoxně vede k ještě vyšší hmotnosti. (věřím, že už v tomto bodě mnozí selžou a jejich cesta za novou postavou ani nezačne.)

Můžete se samozřejmě přestat vážit a dělat vše podle pocitu. Je to ale jen útěk od fobie, která ve vás stejně zůstane. A pokud byste takto utíkali od každé situace, která ve vás vyvolává úzkost, pak se budete v životě jen schovávat a nikdy nedosáhnete svých cílů. Alespoň ne tak rychle.

Navíc dělat něco jen podle pocitu a nemít uchopitelná data umí pouze opravdový profík. Představte si, jak by to vypadalo, kdyby společnost s milionovými obraty neměla své účetní analýzy a hlavního účetního, který by jasně dokázal zhodnotit, jak si firma stojí. Na schůzce by pak jen řekl: „Mám pocit, že se máme dobře“. Přijde vám to úsměvné? Stejné je to i u vašeho těla. Jen místo účetních analýz jsou měřitelné hodnoty vašeho těla a hlavním účetním jste vy (potažmo já).

Jak se tedy těchto pocitů zbavit? 

Svým klientům se snažím vše vysvětlit následovně:

  1. Je naprosto bezpodmínečně nutné si uvědomit, že kolísání hmotnosti je naprosto normální. Hmotnost neklesá, jako když sjedete na klouzačce. Je to raději velmi spletitý tobogán. Můžete se sice vážit každé ráno, ve stejný čas, po toaletě, ale věci jako menstruační cyklus, stres, reakce na trénink, čas kdy chodíte na velkou a nebo třeba kolik jste včera přesně zkonzumovali soli už tak dobře ovlivnit nelze. A přitom všechny tyto záležitosti mají dopad na vaši každodenní hmotnost, která se dokáže projevit i s třídenním zpožděním.
  2. Sledujte hmotnostní trenda nikoliv jednotlivé výkyvy Když se podíváte na graf hubnutí KAŽDÉHO mého klienta, zjistíte, že je to velká směsice čar, které si žijí vlastním životem. Dlouhodobý trend je ale jasný. Buď klesá, je rovný a nebo směřuje vzhůru. A to je to hlavní, co nás zajímá. Nemusíte být zrovna experti na excel. Existují aplikace do telefonu, které vám trend budou vykreslovat.
  3. Přestaňte slepě věřit ručičce na váze.  Hmotnost je pouze jedním z parametrů, kterým můžete měřit váš úspěch (nebo neúspěch). Zejména u lidí, kteří začnou cvičit, může být hmotnost velmi zavádějící parametr. Ptáte se, co ještě můžete sledovat? Můžete si měřit obvody partií, nebo odměřovat dírky na pásku. Můžete se pravidelně fotit a nebo si vyslechnout názor okolí. Koho až tolik nezajímá vzhled, ten může kontrolovat výsledky krevních testů, krevní cukr a nebo subjektivně měřit, jak se cítíte, jak se vám spí, nebo jakou máte výkonnost.

Pokud se i přes tyto rady nedokážete podívat váze do „očí“, pak existují váhy, které fungují na základě bluetooth a záznamy odesílají do spárované mobilní aplikace. Jediné co musíte udělat je, přelepit si display na váze. Pak stačí mrknout na výsledek po týdnu, nebo dvou.

Strach z vážení je opravdovým kostlivcem mnohých lidí, proto doufám, že vám moje rady alespoň trošku ulehčí život.

Naše články slouží k informativním a vzdělávacím účelům, v žádném případě neslouží jako zdravotní rady. V případě nejasností v užívání doplňků stravy a suplementů nebo v případě radikální změny Vašich stravovacích návyků, se nejdříve poraďte s odborníkem na zdraví nebo kvalifikovaným nutričním poradcem.

Jakub Mily
Autor a expert
Zobrazit profil Jakub Mily
Jakub Milý se již řadu let věnuje naturální kulturistice a funkčnímu tréninku na profesionální úrovni. Je úspěšným absolventem Precision Nutrition akademie. Je taktéž zakladetelem projektu Jdidosebe.cz, který má za cíl lidi naučit se správně hýbat, získat zpět svou kondici, nabrat svalovou hmotu a vyznat se ve svém těle, co se týče výživy. Jakubovými klienty jsou nejčastěji lidé z korporátu, kterým sám opustil naplno v roce 2016. Jakub se aktivně podílí na obsahu blogu pro Myprotein a vice informací o něm naleznete na jeho webu: http://jdidosebe.cz/o-mne/ Ve svém volném čase se věnuje především své manželce a synovi. Je velkým milovníkem jídla, které rád samozřejmě jí, studuje a sleduje psychologické aspekty konzumace jídla.
myprotein