Zpět na hlavní obsah
Strava

Lepek

Lepek
Lucie Gattnerová
Autor a expert6 let Ago
Zobrazit profil Lucie Gattnerová

V poslednídobě se protilepkuobjevujísaménegativníinformace a lidépřechází na bezlepkovédiety, anižbyvůbectrpěliintolerancí na lepek. Je všaklepekopravdutakšpatný, nebo je tojendalšímýtus ? O tom si víceřekneme v tomtočlánku.

Jak již bylo řečeno, lepek je v dnešní době považován za velké zlo a spousta lidí se ho štítí. Není tomu tak dávno, co byly odsuzovány tuky. Ty už se ovšem částečně „očistily“, protože se ukázalo, že není až tak pravda, co se o nich říkalo. Jak je to tedy s lepkem ?

 Co je tolepek ?

Lepek, neboli gluten, je směs dvou druhů bílkovin – prolaminu a glutelinu. Je obsažen v pšenici, žitu v menším množství v ječmeni a ovsu. Vyskytuje se společně se škrobem, jež slouží jako zásobní polysacharid rostliny.

 

 Celiakie vs. alergie na lepek

Celiakii neboli nesnášenlivost vůču lepku vyvolává zejména prolamin. Při celiakii dochází k chronickému zánětu tenkého střeva a vymizení slizničních klků. Dochází k poruchám trávení složených cukrů a nedostatečnému vstřebání tuků, bílkovin, železa a některých vitamínů. Touto chorobou trpí jedinci, v jejichž tělem se v nadměrném množství vytváří protilátky proti některým enzymům a bílkovinám, jež jsou součástí lepku. Tyto protilátky se pak s těmito alergeny spojují do komplexů a poškozují sliznici tenkého střeva. Toto onemocnění je dáno převážně pomocí genetických dispozic, dědičnost však nelze přesně určit, jako je tomu u některých jiných nemocí. Předpokládá se však vliv také vnějšího prostředí. Fyzická a duševní zátěž jsou už pak jen spouštěčem této nemoci, nikoliv její příčinou.

Alergie je způsobována glutelinem a projevuje se zažívacími a dýchacími problémy, kopřivkou či ekzémem.

NCGS

Non-Celiac Gluten Sensitivity neboli citlivost na lepek u lidí (také používáno označeno GS = gluten sensitivity) lze definovat jako negativní reakci těla na potraviny s obsahem lepku. Nejedná se však o autoimunitní ani alergickou reakci. Citlivost na lepek se může vytvořit uvnitř trávícího traktu i mimo něj. Zatím neexistují žádné testy, které by mohly potvrdit, zda citlivostí na lepek trpíte či ne. Výskyt citlivosti na lepek se odhaduje na 2-6% populace.

 Jak se postupujedále, pokudosobatrpíceliakiíčialergií ?

Úprava jídelníčku je nutná u všech druhů citlivosti na lepek – ať už se jedná o celiakii či „pouze“ alergii. Najdeme zde ovšem rozdíly – zatímco celiak je nucen vyřadit lepek z jídelníčku úplně, tedy musí přejít na bezlepkovou stravu, u alergika se zjišťuje, který konkrétní lepek mu vadí (pšeničný, žitný, ječný či ovesný). Pokud se najde konkrétní zdroj způsobující příznaky alergie, je vyřazen z jídelníčku pouze tento zdroj a ostatní zdroje lepku mohou být konzumovány.

Pšenici, žito, ječmen a oves nahrazují v jídelníčku brambory, rýže, jáhly, pohanka, veškeré luštěniny či kukuřice, což jsou potraviny, které lepek neobsahují.

Trend v podoběbezlepkovédiety

Bohužel se ve fitness světě stává trendem bezlepková dieta. Lidé vyřazují z jídelníčku lepek, aniž by k tomu vlastně měli důvod (celiakie či alergie)…prostě ho nebudou jíst proto, že si myslí, že právě lepek způsobuje přibírání na váze. Nakoupí si 2x, 3x i vícekrát dražší potraviny s označením „gluten-free“ a myslí si, že teprve nyní žijí opravdu zdravě a mají potřebu to všem vykládat - #glutenfree, #stoplepku #lepekjesmrt a pokud vy lepek konzumujete, určitě skončíte v pekle. A lidé začínají dav slepě následovat, protože je to teď prostě IN. Takže místo toho, aby byly nyní odsuzovány tuky či sacharidy, jak tomu bylo kdysi (i když co se týče sacharidů, jedná se ještě o celkem aktuální téma), nyní si fitnessáci ukazují prstem na lepek.

Vyřazení lepku z jídelníčku může mít negativní následky. Přestanete jíst potraviny, na které jste byly zvyklí a začnete kupovat bezlepkové potraviny. Ty ovšem často obsahují méně důležitých nutrientů (jako jsou vitamín B, vápník, železo, zinek, hořčík, a vláknina) oproti potravinám, které lepek obsahují. Musíte tedy věnovat velkou pozornost tomu, co jíte, aby vaše tělo na některé z makroživin či mikroživin nestrádalo. Navíc jak jsem již zmínila, bezlepkové potraviny jsou 2x i 3x dražší, takže vás tento způsob stravování vyjde velice draho. Proto zvažte, zda má opravdu cenu lepek z jídelníčku vyřazovat, pokud k tomu nemáte dostatečný důvod.

Když se nad tím totiž zamyslíte…naši předci přeci začínali s pěstováním obilí a byla to běžná potravina v jejich jídelníčku. Proč bychom to nyní měli dělat jinak ?

Shrnutí

Lepek je hlavní bílkovina obsažená v obilí. Vyskytuje se v pšenici, ječmeni, žitu a ovse.

Existuje několik typů citlivosti na lepek. Jedním z nich je celiakie, neboli nesnášenlivost vůči lepku. Jedná se o chronické onemocnění sliznice tenkého střeva a jedinci s touto nemocí jsou nuceni přejít na bezlepkovou dietu. Naopak při alergii, která se projevu zažívacími a dýchacími problémy, kopřivkou a ekzémem, není nutno lepek vyřadit úplně. Vyřadí se pouze konkrétní zdroj, který alergii vyvolává. Zvláštním případem je NCGS (Non-Celiac Gluten Sensitivity), citlivost na lepek, jež se může vytvořit uvnitř trávícího traktu i mimo něj. Nelze však pomocí testů určit, zda tímto druhem citlivosti na lepek trpíte či ne. Bezlepkové stravování se v poslední době stalo velkým hitem – lidé lepek odsuzují a považují ho za příčinu toho, proč přibírají na váze či se zkrátka nemohou zbavit nadbytečných kilogramů. Vyřazují jej tedy z jídelníčku, aniž by trpěli některou ze zmíněných citlivostí na lepek. Takový způsob stravování je však vyjde celkem draho a navíc by si pak měli hlídat příjem určitých nutrientů, o které pak přichází, pokud nebudou lepek konzumovat. Není však důvod lepek vyřazovat z jídelníčku – už naši předci pěstovali obilí a běžně jej jedli, proč by to nyní mělo být jinak ?

Naše články slouží k informativním a vzdělávacím účelům, v žádném případě neslouží jako zdravotní rady. V případě nejasností v užívání doplňků stravy a suplementů nebo v případě radikální změny Vašich stravovacích návyků, se nejdříve poraďte s odborníkem na zdraví nebo kvalifikovaným nutričním poradcem.

Lucie Gattnerová
Autor a expert
Zobrazit profil Lucie Gattnerová
Mé jméno je Lucka a jsem studentkou Mendelova gymnázia v Opavě. Cvičím už několik let. Před dvěma lety jsem začala chodit do posilovny a úplně jsem se do toho zbláznila. Mezi mé další zájmy patří zdravé vaření, poslech hudby, nakupování zdravého jídla a sportovního oblečení a trávení času s rodinou a přáteli. Kromě toho se ve svém volném čase věnuji svému blogu, kde přispívám různými články o zdravém jídle, cvičení či zdravými recepty.
myprotein