Zpět na hlavní obsah
Strava

Jak posílit imunitu

Jak posílit imunitu
Lucie Králová
Autor a expert7 let Ago
Zobrazit profil Lucie Králová

S přechodem zimy a jara se jako vždy roztrhne pytel s všemožnými nachlazeními, chřipkami, rýmami a různými jinými záněty. Organismus tak reaguje na změnu počasí. Svým způsobem se jedná o pro něj přirozené jednání, ale všichni si asi moc dobře uvědomujeme, že stůl plný posmrkaných kapesníků a bolest v krku asi není to pravé ořechové, co bychom si k blížícímu se jaru přáli.

Imunita, nebo-li obranyschopnost, je vlastně jakousi biologickou schopností nebo funkcí organismu. Brání tělo před škodlivými vlivy, bakteriemi, mikroorganismy, viry, toxiny a jinými nežádoucími prvky. A pokud je tato schopnost těla oslabena, je mnohem snazší právě nějakému tomu nachlazení podlehnout.  Uvedeme si tedy několik tipů, jak obranyschopnost podpořit a posílit, abychom se výše zmíněným nepříjemnostem vyhnuli.

 

1.Pitný režim
  • Voda, voda, voda. Ano, voda je v tomto případě základem. Napomáhá k detoxikaci organismu, proto dodržování dostatečného pitného režimu je stavební kámen, na kterém byste při posílení Vaší imunity měli stavět. Optimální množství jsou 3 – 4 litry denně. Čistou vodu lze doplnit například o čerstvě vymačkanou citronovou šťávu nebo ji lze nahradit bylinkovými čaji. Mezi nejúčinnější byliny se řadí například Echinacea, Rakytník, Podběl, Kopřiva nebo šípky.
2. Aktivita, pohyb
  • Zní to možná nesmyslně, ale ano, dostatečný pohyb je přesně tím správným, co Vám k vylepšení imunitního systému pomůže. Protože je-li Vaše tělo v dobré kondici, pak je i imunitní systém. Nemusí jít o nějaké velké sportovní výkony, pokud se na to necítíte, ale jakákoli procházka či jarní běh je rozhodně pozitivem.
3.Strava
  • Správný a vyvážený jídelníček je stejně důležitý jako dostatečný pohyb a pitný režim. Rozvržení energetického příjmu do několika jídel během dne tělu značně uleví. Protože pro tělo a imunitu není nic horšího, než vynechání snídaně, rychlý oběd někde po cestě a večerní hody u televize. Důležité je jíst bez stresu, hezky v klidu si jídlo vychutnat, udělat si na něj čas. Výběr kvalitních a čerstvých potravin je pak dalším důležitým aspektem.
4.Vitamíny
  • Ty úzce souvisí se stravou. Tělo vitamíny pro správné fungování prostě potřebuje, stejně tak i stopové prvky a další makroelementy. Důraz by měl být kladen na citrusové plody (citróny, pomeranče, grepy), kde nalezneme velké zastoupení vitamínu C. Obecně ovoce a zelenina je tím, co by nemělo žádný den na talíři chybět. Za vyzdvižení rozhodně stojí česnek a zázvor, oba právem nazýváni přírodními antibiotiky. Na jídelníčku by pak rozhodně neměly chybět ryby, které obsahují jód a selen, ořechy (vitamín E, hořčík, zinek), luštěniny (vitamíny skupiny B a D) a kysané mléčné výrobky.
Zdravé potraviny | Myprotein.cz
5.Spánek
  • Dostatečná doba spánku a odpočinku je klíčem ke zdraví. Tělo potřebuje čas k regeneraci a nabrání sil na celodenní fungování. Proto je opravdu nezbytné dodržování doporučovaného času 8mi hodin.
6.Otužování
  • Ano, i toto patří mezi způsoby, jak podpořit imunitu. Slouží jako prevence proti nachlazení, chřipce, ale taky jako prevence proti bolestem zad.
  •  Základem je teplota v domácnosti. Jasně, venku je zima, proto je potřeba doma pořádně vytopit, abychom se měli jako v nebíčku. Ale tak to právě není pro naši imunitu zrovna nejlepší. Teplota v pokoji by neměla přesáhnout 22°C, ideálně by například v ložnici měla být 18°C. Jde o to, že organismus pak kdykoli musí vyjít ven, bojuje s mnohem horší adaptací na venkovní chladné prostředí. Takže prvním krokem bude snížení teploty doma a více pohybu. Dále nastává čas na studenou sprchu. U začátečníků by její trvání nemělo přesáhnout 2 minuty. Nejlepší je postupné snižování teploty vody. Vždy dokud si tělo nezvykne. Zpočátku to bude možná nepříjemné, ale po čase zjistíte, že si to Váš organismus vlastně docela užívá. Nehledě na to, že se mnohem lépe prokrví končetiny. Studené nohy a ruce jsou totiž poměrně častým důvodem toho, proč je Vám vlastně zima.
7.Psychická vyrovnanost
  • Psychická pohoda je to, co by celkově mělo Vaši snahu o posílení imunity zastřešovat. Stres a trápení se tělo akorát vyčerpávají. Důležité je tedy se odprostit od negativních myšlenek, obklopit se lidmi a věcmi, které máte rádi a které Vám činí radost. Najít si čas sami na sebe, jen tak si sednout s oblíbenou knihou, pustit si film, jít tancovat, kreslit nebo si zazpívat. Cokoli, co Vám dělá radost a na co si mnohokrát pro ”nedostatek“ času nenajdete prostor. Hlava Vám jen poděkuje, že na chvíli nemusí řešit pracovní záležitosti a může si taky na chvíli odpočinout.

 

Na každého platí něco trochu jiného a možná, že máte ještě nějaký další tip, jak imunitu posílit. Nicméně těchto 7 bodů by mělo patřit k takovému základu, jak si naše tělo hýčkat a dopřát mu sílu.

 

Naše články slouží k informativním a vzdělávacím účelům, v žádném případě neslouží jako zdravotní rady. V případě nejasností v užívání doplňků stravy a suplementů nebo v případě radikální změny Vašich stravovacích návyků, se nejdříve poraďte s odborníkem na zdraví nebo kvalifikovaným nutričním poradcem.

Lucie Králová
Autor a expert
Zobrazit profil Lucie Králová
Medailonek – Lucie Králová Lucie je nadšenou studentkou fyzioterapie, které se v současné době věnuje na fakultě sportovních studií Masarykovy univerzity. Rovněž absolvovala kurz fitness instruktora a v této oblasti, stejně jako ve výživě a regeneraci a celkově zdravém stylu, se nadále aktivně vzdělává. V rámci studia spolupracuje s profesionálními sportovci, například s českým juniorským biatlonistickým týmem a předními hráči badmintonu. Lucie má praktické zkušenosti z lázní, kde rozšiřovala své ysokoškolské znalosti o komunikaci a práci s pacienty. Lucie se aktivně podílí na obsahu pro Myprotein a více informací o ní naleznete na jejím Instagramovém profilu: https://www.instagram.com/missnothingdamn. Ve svém volném čase se věnuje samozřejmě sportu – fitness, posilování, ale také relaxacím. Sama si vede tréninky a jejich rozvržení. Miluje procházky, přírodu, hory, a když může, odjede proto z města. Mezi její koníčky rovněž patří čtení, psaní, hudba, psychologie, čas s přáteli, vaření a jiné drobné radosti všedních dní.
myprotein