Zpět na hlavní obsah
Recepty

Recept: Rýžový nákyp

Recept: Rýžový nákyp
Lucie Králová
Autor a expert7 let Ago
Zobrazit profil Lucie Králová

Rýžový nákyp – mnoho z nás si zajisté představí lepivou hroudu rýže smíchanou s marmeládou a scvrklými rozinkami, v lepším případě dokonce s čerstvým ovocem, a zasypanou hromadou moučkového cukru. Takovou tu, kterou jsme asi všichni jako malé děti dostávali ve školních jídelnách každý druhý pátek, protože to se vydávaly sladké obědy, a abychom byli upřímní, příliš nadšení jsme z takového oběda nebyli.

Ale ono nemusí vůbec být tak zle. Naopak! Rýžový nákyp může být výbornou alternativou sladkého oběda nebo i svačiny/snídaně, vytvořený s vyváženým poměrem živin, chutný a pečený s láskou. A na přesně takový si dnes ukážeme recept, bez zbytečného cukru navíc a s využitím zdravých ingrediencí. Na oslazení bude stačit především proteinový prášek, který zajistí vyšší poměr bílkovin, a tím pádem vytvoříme zdravý pokrm vhodný nejen pro všechny fitness nadšence.

Ingredience:

  • 150g syrové rýže (lze použít dlouhozrnnou, kulatozrnnou i basmati)
  • 50g My Protein Whey proteinu (já použila příchuť stracciatella)
  • 2 menší vejce
  • 5ml kokosového oleje + na vymazání okrajů formy
  • 1 jablko (nebo 100g jiného ovoce)
  • Skořice
  • Flavdrops (já použila příchuť vanilla)

Postup:

  1. V hrnci na sporáku necháme rozpustit 5ml kokosového oleje.
  2. Odvážíme si 150g rýže a přidáme do hrnce. Snažíme se pomocí vařečky všechna zrníčka obalit trochou oleje.
  3. Přilijeme asi 300ml vody, přisypeme špetku skořice, zamícháme vařečkou a necháme dojít k varu.
  4. Jablko umyjeme, nakrájíme na čtvrtiny a odstraníme jadérka a tvrdý prostředek. Poté jej nakrájíme na malé kousky a přihodíme k rýži vařit.
  5. Rýži sem tam zamícháme, celkově ji vaříme zhruba 20 minut, popřípadě přilijeme ještě vodu, aby se na dně nepřipalovala.
  6. Mezitím zapneme troubu a předehřejeme ji na 150°C. Zapékací formu vysteleme pečícím papírem a okraje vymažeme vrstvičkou kokosového oleje.
  7. Když je rýže hotová, necháme ji chvíli vychladnout.
  8. Poté přidáme 50g proteinu, pár kapek flavdrops a pořádně promícháme.
  9. Vedle v míse oddělíme žloutky od bílků. Žloutky přimícháme do uvařené rýžové ″kaše“ a bílky vyšleháme ručním šlehačem do tuhého sněhu.
  10. Sníh z bílků poté opatrně přimícháme k rýžovému ″těstu“ a poté všechnu směs přendáme pomocí stěrky z hrnce do zapékací formy.
  11. Formu vložíme do trouby a na 150°C pečeme 30-35 minut, až se na povrchu vytvoří křupavá vrstvička.
  12. Necháme mírně vychladnout a podáváme.

TIP: Lze použít jakékoliv čerstvé ovoce (hrušky, meruňky, lesní plody, švestky,... ), ale i sušené (rozinky, brusinky, goji, křížaly,... ).

 

Živiny na celý nákyp:

Energie: 1002kcal / 4197kJ

Bílkoviny: 61,945g

Sacharidy: 137,115g

Tuky: 21,11g

Vláknina: 3,591g

 

 

Na jednu porci (1/3nákypu):

Energie: 334,14kcal / 1399kJ

Bílkoviny: 20,65g

Sacharidy: 45,705g

Tuky: 7,036g

Vláknina: 1,197

 

 

 

 

Lucie Králová
Autor a expert
Zobrazit profil Lucie Králová
Medailonek – Lucie Králová Lucie je nadšenou studentkou fyzioterapie, které se v současné době věnuje na fakultě sportovních studií Masarykovy univerzity. Rovněž absolvovala kurz fitness instruktora a v této oblasti, stejně jako ve výživě a regeneraci a celkově zdravém stylu, se nadále aktivně vzdělává. V rámci studia spolupracuje s profesionálními sportovci, například s českým juniorským biatlonistickým týmem a předními hráči badmintonu. Lucie má praktické zkušenosti z lázní, kde rozšiřovala své ysokoškolské znalosti o komunikaci a práci s pacienty. Lucie se aktivně podílí na obsahu pro Myprotein a více informací o ní naleznete na jejím Instagramovém profilu: https://www.instagram.com/missnothingdamn. Ve svém volném čase se věnuje samozřejmě sportu – fitness, posilování, ale také relaxacím. Sama si vede tréninky a jejich rozvržení. Miluje procházky, přírodu, hory, a když může, odjede proto z města. Mezi její koníčky rovněž patří čtení, psaní, hudba, psychologie, čas s přáteli, vaření a jiné drobné radosti všedních dní.
myprotein