Zpět na hlavní obsah
Recepty

Recept: Hraběnčin koláč

Recept: Hraběnčin koláč
Olga Bajková
Autor a expert7 let Ago
Zobrazit profil Olga Bajková

Hraběnčin koláč

Milujete jablečný štrúdl, ale nechce se vám válet těsta? Pak musíte vyzkoušet tento jablečný koláč s čepičkou ze sněhových bílků, který je fitness variací na známé Hraběnčiny řezy. Přestože se do něj nepřidává žádný tuk, je chuťově vynikající.

 

Doba přípravy: 30 minut
Doba vaření/pečení: 30 minut
Počet porcí: 8

 

Nutriční hodnoty 8 porcí 1 porce
Energetická hodnota: 1 375 kCal 172 kCal
Sacharidy: 240 g 30 g
Z toho cukry: 89 g 11 g
Bílkoviny: 46 g 6 g
Tuky: 29 g 4 g

 

Ingredience

Těsto

Náplň

Ostatní

Postup

  1. Rozehřejte si troubu na 180 °C.
  2. Smíchejte všechny ingredience na těsto, ochutnejte ho a podle chuti přislaďte.
  3. Část těsta (cca 3 lžíce) dejte stranou na závěrečnou ozdobu koláče.
  4. Vymažte formu kokosovým olejem, doporučuji nízkou skleněnou na koláč, průměr 28 cm, výška 3,5 cm.
  5. Těsto dejte do formy a lžící rozprostřete až do okrajů.
  6. Dejte péct na 10 minut.
  7. Mezitím okrouhlejte jablka a nastrouhejte na struhadle.
  8. Přidejte skořici a podle chuti případně doslaďte.
  9. Z bílků ušlehejte sníh.
  10. Na předpečený korpus dejte vrstvu jablek a na to sníh z bílků.
  11. Odložené těsto rozprostřete po malých kouscích shora po sněhu.
  12. Troubu zeslabte na 160 °C a pečte dalších 20 minut.

Poznámky

  • Dýňové pyré je třeba si připravit předem. Na typu dýně příliš nezáleží, zatím jsem ho zkoušela ze špagetové a z Hokaidó. Výhodou Hokaidó je, že se dá použít i se slupkou. Dýni lze tepelně upravit buď pečením v troubě nebo uvařit ve vodě. To je jednodušší, ale více se ničí vitamíny rozpustné ve vodě. Při pečení dýni rozpulte, vydlabejte semínka, dejte na pečící papír řeznou stranou dolů a pečte do změknutí dužiny (40 – 60 minut). Při vaření dýni rozčtvrťte, odstraňte semínka a uvařte ve vodě do změknutí (30 – 40 minut). Vyberte si způsob dle vlastní preference. Pak dužinu vydlabejte a rozmixujte úplně dohladka na pyré. Hokaidó můžete rozmixovat kompletně i se slupkou.V lednici vydrží pyré cca týden, ale lze ho i zmrazit. Ne všechny typy dýně si ale po rozmrazení zachovají správnou strukturu.
  • Místo jablek můžete použít i hrušky.
  • Koláč lze udělat i ve verzi s proteinem, stačí část mouky nahradit proteinem, doporučuji izolát, který oproti klasickému tak moc netvrdne, a doporučuji nahradit maximálně 30 % mouky, lze i více, ale čím více bude proteinu, tím bude chlebíček hutnější, tužší a méně chutný.
  • Lze udělat i čokoládovou verzi, stačí použít ovesnou mouku čokoládovou, čokoládový protein a případně přidat 1 – 2 lžíce kakaa na vaření.
  • Místo celozrnné pšeničné mouky můžete použít i jiný typ celozrnné mouky, nicméně výsledek bude mít trochu jinou konzistenci i chuť.

 

 

Olga Bajková
Autor a expert
Zobrazit profil Olga Bajková
Ahoj všichni fandové MyProtein a fitness životního stylu, moje jméno je Olga, ale v on-line světě mě nejčastěji najdete po přezdívkou Bajola, pod kterou působím i pracovně hlavně jako grafický designér. Olga Bajková je profesionální fitness food blogger. Je úspěšnou absolventkou kurzu Praktické sestavování jídelníčku, Bolavá záda a Specialista pro fitness výživu po vedením Fitness Institut. Její obrovskou vášní jsou fit recepty, kterými příspívá na náš blog. Je zakladatelkou projektu Bajola – Fit bez diet, kde o ní můžete nalézt vice informací. Olgu můžete take sledovat na jejím instagramu: https://www.instagram.com/bajolafitcz/ Ve svém volném času se samozřejmě věnuje fitness, sportu a fotografování jídla a food stylingu. Zkoušela jsem pár diet, vč. sacharidových vln, ale výsledkem byly jen značné váhové výkyvy. Chtěla jsem najít způsob, jak konečně spatřit a konstantně udržet alespoň náznak sixpacku, a to s co nejmenší námahou a omezováním se. Klíč jsem objevila ve vlastní přípravě jídel a konzistenci cvičení. Řídím se heslem „Consistancy is the key“. A protože 80 % úspěchu je strava a já jsem velký gurmán, budu se na blogu MyProtein zaměřovat na recepty. Primárně jednoduché sladké recepty, protože miluju sladké, ale občas to budu prokládat i tradiční českou a italskou kuchyní transformovanou do fitness podoby. I přesto, že už nepraktuji počítání maker (IIFYM), budu u receptů uvádět i nutriční hodnoty. Doufám, že moje recepty vyzkoušíte a bude vám chutnat! ;-)
myprotein