Zpět na hlavní obsah
Doplňky stravy

Arašídové máslo: Na co si dát pozor při nákupu?

Arašídové máslo: Na co si dát pozor při nákupu?
Nicol Cerna
Autor a expert6 let Ago
Zobrazit profil Nicol Cerna

Existuje mnoho benefitů, které poskytuje nejoblíbenější ořechové máslo, tedy arašídové máslo. Možná ale netušíte, že některé výhody jsou významnější než jiné. Takže, čeho byste si měli všímat při nákupu arašídového másla?

Ideální odpovědí je přírodní arašídové máslo, které obsahuje pouze arašídy. To znamená žádné konzervanty nebo nechtěná aditiva, pak máte jistotu, že máslo neobsahuje nadměrné množství soli, cukru nebo palmový olej, které řada výrobců běžně přidává do svých másel.

Zpracovaná ořechová másla

Dalším velmi dobrým důvodem pro přírodní nebo organické máslo je to, že v řadě másel z obchodů jsou másla doplněna hydrogenovanými oleji a cukry. Hydrogenované oleje jsou používané kvůli snížení výrobních nákladů a pro zajištění delší trvanlivosti másla v regálech. Jak nejspíš už víte, potraviny vydrží déle díky aditivům, která nejsou (skoro) nikdy prospěšná.

Hydrogenace je proces, při kterém se tekutý nenasycený tuk mění na pevný tuk přidáním hydrogenu. Během tohoto procesu je vyroben trans-mastný tuk. Trans-mastné tuky zvyšují LDL cholesterol. Cholesterol je přenášen krví, přichycený na bílkoviny s názvem lipoproteiny. LDL (Lipoprotein s nízkou hustotou) je mnoha lidmi označován jako špatný cholesterol, protože je jeho nadměrné množství je nezdravé.

Když prohlížíte regály a vybíráte arašídové máslo, vyhněte se nízkotučným a „light“ variantám. Důvodem je, že když se výrobci zbavují tuku, často ho nahrazují cukrem. Z toho důvodu není diabetikům doporučeno kupovat tyto nízkotučné varianty.

Takže, co najdeme v dobrém arašídovém másle?

Kvalitní arašídové máslo obsahuje vysoké množství mono-nenasycených tuků. Nahrazením nasycených tuků nenasycenými můžete snížit Váš krevní cholesterol.

Kvalitní arašídové máslo může být v omezeném množství prospěšné také pro snižování hmotnosti. Je všeobecně známo, že arašídy obsahují více bílkovin než jiné ořechy s 8 gramy ve dvou polévkových lžicích. Kromě vysokého obsahu bílkovin, vysoký obsah tuku a vlákniny znamená také to, že nebudete mít hlad po delší dobu a nebudete muset řešit Vaše zásoby energie a konzumovat tak více nepotřebných kalorií během dne.

Něco navíc...

Bílkoviny jsou samozřejmě jedním z hlavních důvodů, proč řada lidí volí porci ořechů pro posílení každodenního zdraví. Bílkoviny se podílí na růstu vašich svalů, jejich posílení a doplnění zásob po vyčerpávajícím tréninku.

Hořčík, kterého jsou arašídy plné, se podílí na snižování únavy a vyčerpání. Kromě dalších předností pomáhá hořčík také regulovat hladinu vápníku, draslíku a sodíku a uvolňuje svaly od bolestí a křečí.

Naše články slouží k informativním a vzdělávacím účelům, v žádném případě neslouží jako zdravotní rady. V případě nejasností v užívání doplňků stravy a suplementů nebo v případě radikální změny Vašich stravovacích návyků, se nejdříve poraďte s odborníkem na zdraví nebo kvalifikovaným nutričním poradcem.

Nicol Cerna
Autor a expert
Zobrazit profil Nicol Cerna
myprotein